Bogata trpeza

Glazirana svinjetina bit će glavna zvijezda stola i savršeno je jelo za veća okupljanja

 Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
Ako vam slučajno ostane, bit će ukusna i idući dan kad je možete ubaciti u raskošni sendvič s povrćem

Priprema: 15 minuta • Pečenje: 1 sat • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
1,3 kg svinjskog lungića
450 g mrkve
2 srednja batata
2 kisele jabuke
2 žlice maslinovog ulja
60 g smeđeg šećera
1 žličica soli
pola žličice papra
1 žličica talijanske mješavine začina
3 žlice Dijon senfa
100 g smeđeg šećera
1 žlica peršina

Priprema:
Mrkvu i batat prerežite po dužini. Dodajte ih u zdjelu, dodajte 2 žlice maslinovog ulja i dobro promiješajte. Narežite oguljene jabuke u stavite u drugu zdjelu. Na sredinu lima za pečenje stavite lungić sa slojem masnoće. Okružite ga nauljenom mrkvom i slatkim krumpirom. Lungić i povrće ravnomjerno začinite s 1 žličicom morske soli, pola žličice crnog papra, 1 žličicom talijanske mješavine začina. Cijelu površinu lungića, osim dna, obilato premažite Dijon senfom. Ako vam je lungić manji, upotrijebite manje. Utisnite 100 g tamno smeđeg šećera u senf, po cijelom pečenju. Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite na 190°C. Izvadite ga nakon 30 minuta i pospite povrće sa 60 g smeđeg šećera. Dodajte narezane jabuke. Vratite pečenje u pećnicu i nastavite kuhati još oko 20-30 minuta ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 60°. Ukupno vrijeme kuhanja za pečenje ove veličine na kraju iznosi 50 minuta do 1 sat. Pustite pečenje da odstoji 10 minuta prije rezanja i posluživanja.

image
Vladimir Mironov/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 15:47