Svima nam se dogodi da nam s vremena na vrijeme dođu nenajavljeni gosti, ali i da nam se baš jede nešto slatko onda kad u kući takvih namirnica nema. Koja god situacija vas nagnala da po ovoj vrućini upalite pećnicu, neka to onda bude za ovu brzo gotovu slasticu koja ne oduzima puno vremena, a ni ne traži sulude sastojke. Baš naprotiv, sve što vam za nju treba, vrlo vjerojatno već imate kod kuće.
Trebat će vam:
4 cijela jaja
150 g tamne čokolade, najmanje 70 % kakaa
150 g kremastog sira
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 ºC.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Čokoladu natrgajte, stavite na vodenu kupku i otopite na pari.
Kad se otopila u čokoladu umiješajte sir.
Maknite s vatre pa dodajte i umiješajte žumanjke.
Od bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg, pa u njega postepeno umiješajte sir s čokoladom.
Okrugli kalup obložen papirom za pečenje premažite uljem.
U kalup potom izlijte smjesu, pa nekoliko puta lagano protresite kalup kako bi iz smjese izašli svi balončići zraka.
U veći i dublji lim ulijte vruću vodu i stavite u nju kalup sa smjesom.
Pecite 15-ak minuta, pa smanjite temperaturu na 160 ºC.
Pećnicu potom isključite i ostavite kolač još 15 minuta na toplom.
Kolač možete poslužiti još topao ili dobro rashlađen.
SAVJET VIŠE! Servirati ga možete uz sladoled i vrući preljev od bobičastog voća, smokve kuhane u vinu, sirup od naranče, karamel, pržene lješnjake, čokoladni ganache ili, primjerice, pečene breskve ili nektarine. Naravno, da bi bio baš po vašem ukusu, u smjesu za kolač možete dodati šećer i porstohvat soli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....