Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 2-3 veće korabe
- 4 žlice brašna
- 5 žlica maslaca
- 3 šalice mlijeka
- sol, papar
- malo muškatnog oraščića
- grančica svježeg ružmarina
- 2 šnite slanine
Priprema
1. korak
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi rastopite maslac, dodajte brašno, podlijte mlijekom i posolite pa konstantno miješajte na laganoj vatri dvadesetak minuta, dok se bešamel ne zgusne. (Ako ne budete cijelo vrijeme miješali umak bi se mogao zgrudati.)
2. korak
Kad ste dobili umak željene gustoće i konzistencije začinite ga svježe mljevenim paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
3. korak
Pustite da se umak malo ohladi. Ogulite krumpir i korabu. Narežite ih na tanke ploške pa posolite. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa na nju posložite naizmjenično ploške krumpira i korabe.
4. korak
Između slojeva ubacite i pokoji komadić slanine. Sve prelijte bešamelom i pospite obilno usitnjenim ružmarinom. Pecite u pećnici četrdesetak minuta dok povrće ne omekša, a bešamel lijepo porumeni.
5. korak
Savjet: Uokoliko želite skratiti vrijeme pečenja krumpire i korabe možete prvo dopola skuhati. U tom slučaju, bešamel pripremite ranije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....