OPOJNI PLOD

Grgo Bačelić otkrio nam je svoje recepte za kompot i marmeladu od zaboravljenih plodova koje u Dalmaciji obožavaju

"Pravo je zadovoljstvo uz malo truda i mašte, a s puno poštovanja, zaboravljenin namirnicama vratiti zasluženi sjaj", kazao je za Dobru Hranu talentirani chef Grgo Bačelić

Magunje, maginje, mogunje, prvke, prpke, jagodnjaci, samo su neki od naziva za plodove planike, zaboravljene, ali veoma ukusne i ljekovite.

Jedan od naših najboljih mladih chefova, talentirani Grgo Bačelić, koji je prošle godine preuzeo kuhinju šibenskog Bistro Bara Visiani, a ove godine za svoje kuhanje upravo tamo osvojio drugo mjesto u kategoriji Najbolji kreativni urbani restoran na dodjeli Dobrih restorana, podsjetio nas je na ovaj zaboravljeni plod kada je nedavno od njega napravio kompot i marmeladu, otkrivši nam recept za sirup koji je korišten za oboje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ova biljka, rasprostranjena u zemljama oko Sredozemlja, a kod nas ga ima u priobalnom području u Istri, na Kornatima i u Dalmaciji, Bačeliću je bila inspiracija za slastice koje će neke, baš kao i njega, vratiti u djetinjstvo ili vam pak otkriti neke nove opojne okuse.

image
Ustupljena fotografija

"Sa željon poklanjanja zaslužene pažnje samoniklom bilju i voću, u kreiranju jesenskog menija doša je red na magunju – nekima poznatu i kao maginja, planika ili prvka, a nekima i posve nepoznatu. Ja joj pantin okus još od malih nogu, brali bi je kad i masline, ali uvik uz upozorenje da ne pretjeramo jer kažu: ‘Opit ćeš se!‘. Iako ne izgleda tako, jednom ubrana, zrila magunja zapravo je jako mekana i brzo se kvari pa zahtijeva brzu konzumaciju ili obradu. Poslin nekoliko prizrilih boba odlučija san se na jednostavnu obradu – kompot da joj sačuva teksturu i marmeladu da joj istakne okus.

image
Ustupljena fotografija

Ubrane magunje podilija san u dvi posude. Meke (one najslađe) za marmeladu, a one malo tvrđe za kompot. Za kompot san pripremija sirup od vode i šećera, aromatizira ga liston smokve i ploškama limete. Prethodno sterilizirane tegle napunija san opranin magunjama, zalija vrućin sirupon i pustija da odstoje bar tjedan dana prije upotrebe. Meke sam magunje raskuva podlivajući ih prethodno pripremljenin sirupon, potom ih izblenda i također punija u tegle.

Dok je kompot odležava stvorila se ideja za desert – mramorni kolač! Po meni jedan od najlipših jednostavnih kolača, nezaobilazan desert nediljnih ručaka u ciloj Hrvatskoj. Između crno-bilih slojeva mramornog složija san red marmelade i red kompota od magunje. Magunje i mramorni – savršeni u svojoj jednostavnosti učinili su desert posebnin.

image
Ustupljena fotografija

Pravo je zadovoljstvo uz malo truda i mašte, a s puno poštovanja, zaboravljenin namirnicama vratiti zasluženi sjaj. Naše je bogatstvo što takvih namirnica imamo u izobilju, a nek nam bude zadatak da ih ponovno upoznamo i kroz jela svima ponosno predstavimo", kazao je Bačelić te nam ostavio ovaj primamljiv recept.

image
Ustupljena fotografija

SIRUP OD MAGUNJA

Omjeri za sirup:
1 litra vode
600 g šećera
1 limeta narizana na ploške
3-4 lista smokve
sok limuna po želji

Priprema:
Sve zajedno prokuhamo. Za kompot napunjenu teglu magunjama zalijemo vrućim sirupom, zatvorimo tegle te ostavimo minimalno 7 dana do konzumacije, dok za marmeladu koristite 2-3 dl sirupa po kilogramu magunja, ovisno o zrelosti ploda. Što je magunja zrelija zahtijeva manje sirupa tijekom kuhanja.

"A za mramorni kolač vjerujem da svatko ima svoj najdraži recept", kazao nam je Bačelić na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 10:53