Trebat će vam:
1 kg očišćene junetine
1 žličica soli
pola žličice krupno mljevenog crnog papra
2 žlice brašna
2 žlice maslinovog ulja
pola većeg luka
4 režnja češnjaka
1 velika mrkva
2-3 veća krumpira
475 ml goveđeg temeljca
60 g paste od rajčice
1 žlica Worcestershire umaka
1 lovorov list
svježi timijan za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160°C. Začinite narezane komade mesa sa svih strana solju i paprom. Pospite ih brašnom i promiješajte tako da se brašno na svim stranama prihvati. Na štednjaku zagrijte maslinovo ulje u gusanoj posudi na srednje jakoj vatri. Pecite junetinu u serijama 3-4 minute tako da se kratko zapeče sa svih strana. Zapečenu junetinu prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Dodajte usitnjeni luk, usitnjeni češnjak i na kolute narezanu mrkvu u posudu i kuhajte 2-3 minute uz povremeno miješanje dok ne porumene. Dodajte krumpir narezan na kockice, temeljac, pastu od rajčice, lovorov list, majčinu dušicu i Worcestershire umak i kuhačom ostružite zapržene komadiće s dna lonca. Pustite da tekućina zakuha uz miješanje pa vratite meso u lonac. Poklopite posudu i prebacite sa štednjaka u prethodno zagrijanu pećnicu. Kuhajte gulaš 2-2,5 sata, ili dok meso ne omekša. Uklonite lovorov list. Kušajte gulaš i po potrebi ga dodatno začinite solju i paprom. Poslužite toplo.