NA ŽLICU

Gust i moćan mesni gulaš jedno je od boljih jela koje možete skuhati za dva dana

 Nataly Hanin/Getty Images/istockphoto
Pripremite povrće, slaninu, šampinjon, vino i temeljac pa se bacite na kuhanje ovog finog, mirisnog, sporo kuhanog gulaša

Trebat će vam:

800 g govedine (but, plećka ili vrat), narezane na kocke

150 g dimljene slanine, narezane na komadiće

1 velika glavica luka, sitno nasjeckana

2 mrkve, narezane na kolutiće

2 češnja češnjaka

200 g šampinjona, prepolovljenih

2 žlice maslinova ulja

1 žlica brašna

500 ml crnog vina

250 ml goveđeg temeljca

1 žlica rajčice u koncentratu

1 lovorov list

1 grančica timijana

sol i papar prema ukusu

svježi peršin za posipanje

Priprema:

U loncu na srednjoj vatri zagrijte žlicu maslinova ulja, pržite slaninu dok ne postane hrskava i izvadite je. Na istoj masnoći popržite govedinu sa svih strana do smeđe boje, izvadite je, zatim dodajte još ulja, luk, mrkvu i češnjak, i pirjajte 5 minuta.

Vratite meso i slaninu, pospite brašnom, promiješajte i kuhajte 2 minute. Ulijte vino, temeljac, koncentrat rajčice, dodajte lovor, timijan, sol i papar, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 2-2,5 sata, povremeno miješajući. Posljednjih 20 minuta dodajte šampinjone i dovršite kuhanje. Poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili baguette.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:11