GRIJE BAŠ KAKO TREBA

Gusta i kremasta juha od krumpira i kiselog vrhnja sve je što nam danas treba

 Igor Ploskin/Getty Images/istockphoto
Ovo jednostavno, a jako zasitno i aromatično jelo na žlicu uvrstite na svoj repertoar provjerenih klasika

Treba vam:

1 kg krumpira
2 velika luka srebrenca
5-6 režnjeva češnjaka
60 ml maslinova ulja
2 žličice soli
1 žličica sušene majčine dušice
120 ml kiselog vrhnja
950 ml pilećeg temeljca
1,5-2 žličice alkoholnog octa
papar

Za posipanje:
kiselo vrhnje
mladi luk

kopar

malo maslinova ulja

Priprema:

U lonac s debelim dnom ubacite oguljene, očišćene i na tanke ploške narezane krumpire, na ploške narezan luk, grubo usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, sol, majčinu dušicu i šalicu vode. Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri od 12 do 18 minuta, povremeno miješajući i prilagođavajući temperaturu prema potrebi da povrće ne posmeđi. Kuhajte dok luk ne postane vrlo mekan i proziran. Dodajte pileći temeljac, ponovno poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša i ne raspadne se, dodatnih 15-ak minuta. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje. Štapnim blenderom miksajte juhu u loncu dok uglavnom ne bude glatka, ali neka ostane koji komadić krumpira. Umiješajte dvije žličice octa i ½ žličice svježe mljevenog crnog papra u juhu i ponovno zagrijte na srednje jakoj vatri, često miješajući. Pazite da bude vruća, ali da ne bude mjehurića u juhi jer bi predugo kuhanje moglo zgrušati juhu. Probajte i prema želji začinite s još soli i/ili papra. Prilikom serviranja svaki tanjur juhe prelijte s malo kiselog vrhnja i pospite mladim lukom i koprom. Dovršite maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 02:37