Kada bismo morali odabrati jedno jelo koje ćemo jednom tjedno kuhati do kraja života bila bi to - gužvara. Vjerojatno ne postoji jednostavniji, a slasniji ručak koji se priprema u 10-ak minuta i koji je idealan za užurbane dane usred tjedna. Sve što vam treba je pakiranje kora za savijače, maslac, svježi sir, kiselo vrhnje i jaja, od začina sol, a ako želite, siru uvijek možete dodati i sitno sjeckani špinat ili blitvu, kockice slanine, parmezan ili neki drugi dodatak po želji.
Od sastojaka jednostavnija je samo priprema. Od kora za savijače potrebno je napraviti podlogu, a zatim ostatak usitniti i pomiješati s nadjevom, prebaciti sve u posudu za pečenje i na 30 do 45 minuta naoružati se strpljenjem. Za to vrijeme možete postaviti stol, pripremiti čašu jogurta pa gužvaru poslužiti još vruću.
Iako je recept više nego jednostavan i upravo je u tome njegova čar, u nastavku ipak ostavljamo omjere i postupak pripreme za sve one kojima je ovo prvi susret s gužvarom.
Trebat će vam:
6-8 listova tankih kora s jajima
1 žlica maslaca
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira
100 g parmezana (po želji)
malo maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili limeni kalup premažite maslacem pa obložite s dva sloja kora. U slučaju da koristite manje pojedinačne kalupe, kore narežite na komade prikladne veličine. Svježi sir posolite, dodajte jaja, kiselo vrhnje, naribani parmezan ako ga koristite i malo maslinova ulja. Tri, četiri kore natrgajte rukama na sitne komade i dodajte u smjesu. Zamiješajte dok ne dobijete gust nadjev. Njime napunite kalup i odozgo poklopite s još dva sloja kora. Premažite kiselim vrhnjem. Pecite dok ne bude rumeno i hrskavo, ovisno o veličini kalupa, 30-45 minuta. Servirajte toplo.