Sastojci:
1 kg grdobine 6 češnjeva češnjaka desetak sušenih rajčica 3 grančice peršina 1 mladi luk (kapulica) 1 manji poriluk 2 veće mrkve (jedna narančasta i jedna žuta) 2 grančice celera (korijen) 1 dl maslinova ulja 1 vrećica želatine (ili šest listića) sol i papar u zrnu po volji dodati povrću i desetak dag graška |
Grdobinu očistite, izvadite joj utrobu i operite. Glavu grdobine odvojite i kuhajte na srednje jakoj vatri u dovoljno posoljene vode barem sat vremena ili dok se posve ne raskuha. Ohladite i očistite od kosti pa nasjeckajte hrskavicu i meso te, zajedno s juhom u kojoj se kuhala, stavite u veću posudu. Dodajte češnjak, peršin, narezani poriluk, sušene rajčice, mladi luk, mrkvu, celer, sol i papar u zrnu. Preko svega stavite veće narezane komade očišćenog grdobinina repa i prelijte vrućom vodom da prekrije ribu. Kad zakuha, dodajte maslinovo ulje, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte oko 30 min., odnosno dok se tekućina nije na pola reducirala. Odlijte dobiveni temeljac i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Želatinu pripremite prema uputama i umiješajte u hladan temeljac pa njime prelijte ribu i povrće. Računajte na to da tekućine sa želatinom mora biti toliko da ih posve prekrije. Stavite na hladno mjesto, a kad se ohladi, u hladnjak da se hladetina stvrdne. Poslužite hladetinu nakapanu s još malo maslinova ulja, a po volji posutu narezanim listićima češnjaka ili timijana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....