ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Grdobina u želatini

 Mario Kučera
Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

1 kg grdobine
6 češnjeva češnjaka
desetak sušenih rajčica
3 grančice peršina
1 mladi luk (kapulica)
1 manji poriluk
2 veće mrkve (jedna narančasta i jedna žuta)
2 grančice celera (korijen)
1 dl maslinova ulja
1 vrećica želatine (ili šest listića)
sol i papar u zrnu
po volji dodati povrću i desetak dag graška


Hladetina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Grdobinu očistite, izvadite joj utrobu i operite. Glavu grdobine odvojite i kuhajte na srednje jakoj vatri u dovoljno posoljene vode barem sat vremena ili dok se posve ne raskuha. Ohladite i očistite od kosti pa nasjeckajte hrskavicu i meso te, zajedno s juhom u kojoj se kuhala, stavite u veću posudu. Dodajte češnjak, peršin, narezani poriluk, sušene rajčice, mladi luk, mrkvu, celer, sol i papar u zrnu. Preko svega stavite veće narezane komade očišćenog grdobinina repa i prelijte vrućom vodom da prekrije ribu. Kad zakuha, dodajte maslinovo ulje, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte oko 30 min., odnosno dok se tekućina nije na pola reducirala. Odlijte dobiveni temeljac i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Želatinu pripremite prema uputama i umiješajte u hladan temeljac pa njime prelijte ribu i povrće. Računajte na to da tekućine sa želatinom mora biti toliko da ih posve prekrije. Stavite na hladno mjesto, a kad se ohladi, u hladnjak da se hladetina stvrdne. Poslužite hladetinu nakapanu s još malo maslinova ulja, a po volji posutu narezanim listićima češnjaka ili timijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 21:59