ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Hladetina od tripica

 Mario Kučera
Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

1 kg junećih tripica
3 srednje velika crvena luka (narezana na sitno)
4 režnja češnjaka
30 dag domaće tlačenice
15 dag graška (svježeg ili smrznutog)
1 suha svinjska nogica
1 svježa svinjska nogica
desetak kriškica pancete
pet-šest grančica timijana
1 vezica peršina
3 lista lovora
1 žlica kvasine ili malo limunova soka
6 narezanih na suncu sušenih rajčica
4 dl mesnog temeljca (pileći)
sol i papar (ili čili, kajenski papar...)

Hladetina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

U malo vode raskuhajte svinjske nogice pa ih očistite od kosti i narežite na manje komade. Ako ne koristite već obarene i narezane tripice, skuhajte dobro očišćeni dropčić s par listova lovora (dva sata kuhanja na laganoj vatri) pa kad omekša, operite ga u hladnoj vodi, ohladite i narežite na trake. Na malo masnoće dodajte raskuhane nogice, malo tekućine u kojoj su se kuhale pa pirjajte petnaestak minuta na srednje jakoj vatri povremeno miješajući zajedno uz sitno sjeckan luk i češnjak, na kockice narezanu tlačenicu (po volji), tripice, sol i papar, timijan, peršin, grašak i list lovora. Kad su tripice zarumenjele, dodajte sitno rezane sušene rajčice, po volji malo limunova soka ili kvasine te temeljac. Pustite da zavri i nastavite kuhati na srednje do jakoj vatri oko pola sata. Izvadite lovor, složite u posude za hladetinu te pustite da se sve ohladi i stvrdne. Hladetinu je najbolje rezati kao kriške torte i "garnirati" komadićima kuhane pancete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 17:43