Sastojci:
6 pilećih bataka (s kožicom) 6 krila 1 veća pileća prsa (s kostima) 2-3 vrata 4 - 5 nogica 4 mrkve 4 režnja češnjaka manja vezica peršina 2-3 grančice timijana 0,5 dl maslinova ulja manji korijen celera 2 lovorova lista 1 veći luk sol i papar u zrnu 15 dag graška (svježeg ili smrznutog) 1/2 l temeljca (juhe od svinjskih nogica ili masnije govedine) 1 vrećica želatine |
Piletinu stavite u lonac i dolijte litru hladne vode pa kad zavri, dodajte sve povrće rezano na kockice, masni temeljac te sol i papar u zrnu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok povrće i meso nisu mekani pa procijedite juhu, a meso očistite od kostiju te ga narežite na komade. U juhu koja se ohladila dodajte prema uputama pripremljenu želatinu pa njome zalijte meso i povrće. Stavite u posude za hladetinu (po volji možete dodati i kriške kuhanog jaja ili kiselog krastavca rezanog na kockice) pa pustite da se stvrdne u hladnjaku. Prije služenja kriške hladetine nakapajte maslinovim uljem. Ili, po volji, i bučinim. Ako u tom slučaju preko hladetine dodate i malo tostiranih bučinih sjemenki, dobit ćete odlično "novo" jelo.