ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Rustikalna hladetina

 Mario Kučera
Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

2 svježe svinjske nogice
2 dimljene svinjske nogice
1 kg svinjskih rebara
40 dag svinjskih kožica
30 dag dimljene slanine
1 svinjski jezik
4 svježa svinjska uha
1 jušna žlica kvasine
3 lista lovora
3 žute i narančaste mrkve
1 manji poriluk
1 korijen celera
1 pastrnjak
3 grančice peršina
2 žlice crvene mljevene paprike (po volji blage ili ljute)
1 manji luk
4 grančice timijana
sol i papar u zrnu

Hladetina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Oprano i narezano svinjsko meso uz sol, papar u zrnu i ocat zalijte vodom (neka prekrije meso oko dva-tri prsta) i stavite da zavri. Smanjite vatru pa kuhajte barem sat vremena. Dodajte očišćeno i narezano povrće te slaninu pa kuhajte dok ne omekša, a meso nogica i s rebara se odvojilo od kosti. Juhu procijedite, meso narežite na malo veće komade pa zajedno s povrćem i crvenom paprikom složite u posudu za hladetinu. Zalijte juhom koju ste - ako želite da vam hladetina bude prozirnija - "izbistrili"dodajući zamućeno jaje koje će pokupiti višak masnoće s vrha. Doradite okus (sol, papar...) pa stavite da se hladi, a nakon toga i u hladnjak. Po volji crvenu papriku možete dodati na kraju kad je hladetina već gotova i kad ste hladetinastu tortu narezali na debele kriške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 22:42