Kad smišljamo što ćemo spremiti kroz tjedan za ručak koji ćemo ponijeti na posao, pogotovo u ovo ljetno doba, prednost imaju ona jela koja izvrsno funkcioniraju hladna. Upravo se zato na našem jelovniku tako često sada nađu razne povrtne salate, hladne salate od tjestenine, brojni namazi koji će nas zasititi bez da osjetimo u želucu težinu koja će nas uspavati. Recept u nastavku je upravo za jedno takvo jelo, bogato, a lagano. Gotovo je za otprilike pola sata, a odlično hladno, pogotovo uz krišku omiljenog kruha.
Salata od pečenog patlidžana i jogurta
Priprema: 10 minuta • Pečenje: 25 minuta • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
2-3 patlidžana srednje veličine
1 žličica soli
3 režnja češnjaka
2 žlice soka od limuna
3 žlice maslinovog ulja
125 g jogurta
2-3 lista mente
1 žlica grubo nasjeckanog peršina
prstohvat crvene paprike
Stavite cijele patlidžane na rešetku za roštilj na vrući ugljen. Često okrećući, pecite ih dok kora potpuno ne pocrni i ne pougljeni, a patlidžani ne počnu omekšavati i raspadati se, oko 10 minuta. Alternativno ih pecite izravno na štednjaku ili u pećnici na grill opciji. Ostavite sa strane da se ohlade. Patlidžane narežite na četvrtine odozgo prema dolje i pažljivo žlicom ili nožem za guljenje odvojite meso od kore. Bacite pougljenjenu koru. Meso grubo nasjeckajte velikim nožem ili u multipraktiku i stavite ga u sitno sito da se ocijedi višak tekućine. Prebacite patlidžane u zdjelu za miješanje. Dodajte sol, češnjak, limunov sok, maslinovo ulje i jogurt. Dobro promiješajte pa ostavite sa strane da odstoji nekoliko minuta. Provjerite začine i prilagodite. Stavite smjesu u nisku zdjelu za posluživanje. Prelijte s malo maslinovog ulja. Pospite nasjeckanom mentom i peršinom te prstohvatom crvene paprike. Poslužite uz kruh ili tortilje.