Nešto kao praline

Hrana za dijeljenje: imamo provjereno dobar recept za paštetu i dvije potpuno drugačije ideje za posluživanje

U novom broju magazina Dobra hrana Željka Klemenčić priprema i donosi recepte za deserte za sve one koji ne vole slatko. I danas vam donosimo neke od njih...

Desert služi tome da stavi točku na kraj jela. Da zaokruži obrok i završi priču u veselom tonu i raspoloženju. Međutim, što je s ljudima koji više vole slano? Ili im je slatko često - preslatko? Vi koji slatko volite produbljeno slanim, zapapreno ljutim i obogaćeno svim nijansama začina: Željka Klemenčić u novom broju magazina Dobra hrana priprema malo drugačije recepte - baš za vas!

image

Željka Klemenčić

Berislava Picek/Cropix

Znate one dane kad se druženje odulji, pa na stolu stoje paralelno i slatko i slano, uz par boca vina? E, pa to je dan kad vam trebaju ove okruglice. Pravi ljubitelji iznutrica mogu ih jesti iz ruke, kao praline. Ovi drugi, kad im nešto fali uz piće, a ne znaju više što bi jer su već prošli cijeli krug slanog i slatkog, mogu na kruh namazati ovu bogatu paštetu. Pokriva sve prilike, od ponoći do doručka u krevetu...

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA KAO TARTUFI S PISTACIJAMA

Trebat će vam:
450 g pilećih jetrica
2 žlice maslaca
1 jabuka
3 manje glavice ljutike
60 ml slatkog vrhnja
60 ml prošeka
soli i papar prema ukusu
60 g pistacija
1 žličica tucane paprike

Priprema:

U tavi rastopite polovicu maslaca pa na njemu zapecite sitne kockice jabuke. Kad sasvim omekšaju, prebacite sa strane. Na drugoj polovici maslaca zapecite sitno sjeckanu ljutiku, a kad lagano potamni, dodajte nasjeckana jetrica. Zapecite pa podlijte prošekom, posolite i popaprite. Pirjajte još nekoliko minuta, a kad većina tekućine ishlapi, dodajte vrhnje. Pirjajte još tri minute da se malo reducira. Dodajte jabuke u smjesu, pokupite sve karamelizirane dijelove iz tave pa sve izmiksajte u glatku paštetu (najbolje u blenderu). Pustite da se smjesa ohladi i stisne preko noći. Idući dan oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u smjesu nasjeckanih pistacija i paprike.

image
Berislava Picek/Cropix

ŽELE OD CIKLE I JABUKE

500 ml svježeg soka od cikle i jabuke pomiješajte s vrećicom želatine u prahu prema uputama na vrećici i ostavite da se stisne u frižideru u tankom sloju.

Režite žele na tanke ploške i po želji poslužite na pašteti.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Ovaj recept je dio velike teme Željke Klemenčić o desertima za ljude koji ne vole slatko iz novog boraj magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 11:28