SLASTICA IZ DJETINJSTVA

Hrskavo tijesto i svilenkasta krema, obožavamo ovaj zaboravljeni klasik! Ovog vikenda radimo ga po provjerenom receptu

 Berislava Picek/Cropix
Kada ste zadnji put pojeli stvarno dobru šaum rolu? Naša Slavica Šagolj otkrila nam je svoj recept i od tada ih radimo samo ovako...

Šaum role su poslastica koju ponajviše pamtimo s različitih svadbenih i drugih slavlja kada smo bili mlađi, a posebno su nam se u pamćenje urezale prepirke oko toga je li to zbilja najbolja slastica koja postoji ili je ipak pobjeđuje neki drugi klasik poput mađarice. Naime, uvijek su postojali oni kojima je spoj hrskavog lisnatog tijesta posutog šećerom u prahu i punjenog svilenkastom kremom od bjelanjaka bio omiljen, ali i oni koji ga nisu mogli smisliti.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako su s godinama na scenu stupile neke nove slastice i preuzele popularnost ovom pomalo zaboravljenom klasiku, u šaum rolama nismo uživali sve donedavno, kada smo odličan primjerak ove slastice kupili na tržnici Dolac. Pronašli smo ih na malom kiosku pod nazivom Svježina međimurskog dvorišta OPG-a Jančec, smještenom u donjem dijelu, među mesnicama. Rade ih vrijedne Međimurke koje u svojoj vitrini nude i nekoliko drugih starinskih kolača te slatke i slane štrudle.

Budući da nas je njihova šaum rola instantno lansirala u djetinjstvo, posebno smo se razveselili kada je naša suradnica Slavica Šagolj samo tjedan ili dva kasnije s nama odlučila podijeliti recept za svoju varijantu ovog klasika. Prhke, lisnate i hrskave izvana, s finom, limunovim sokom blago aromatiziranom kremom iznutra, ove šaum role na snimanju su nestale u trenu. Njezin recept zabilježili smo po koracima te ga donosimo u nastavku, a vama, ako ste baš kao i mi bili fan ove starinske poslastice, svakako savjetujemo da se ovog vikenda okušate u pripremi i vratite u neka druga, bezbrižnija vremena.

Dobar savjet!

Ako pri ruci nemate tuljce pomoću kojih ćete oblikovati šaum role, koristiti možete i na isti način oblikovanu aluminijsku foliju.

TREBAT ĆE VAM:

1 paket lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje
4 bjelanjka sobne temperature
200 g šećera
sok pola limuna
50 ml vode
šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

U manju posudu za kuhanje stavite polovicu šećera (100 g) i vodu te zakuhajte. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne dobijete gustu sirupastu smjesu. Maknite s vatre i malo ohladite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te im dodajte drugu polovicu šećera (100 g). Kada se šećer miksanjem otopi, polako u bjelanjke dodajte sirup. Miksajte dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Na samom kraju dodajte limunov sok.

image
Berislava Picek/Cropix

Lisnato tijesto narežite na trakice promjera 1 cm i njime omotajte kalup za šaumrole. Prije pečenja lisnato tijesto premažite jajetom.

image
Berislava Picek/Cropix

Ohlađene tuljce od lisnatog tijesta maknite s kalupa i napunite snijegom od bjelanjaka.

image
Berislava Picek/Cropix

Prije serviranja desert posipajte šećerom u prahu.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 10:05