IZ BAKINE KUHINJE

I Baranjci imaju svoje vanjkuše! Donosimo recept za mekane i slatke jastučiće koje ćete obožavati

U nekim slavonskim i baranjskim selima za vanjkuše imaju malo drugačiji recept - onaj slatki, s domaćim pekmezom

Mnogi uživaju u moslovačkom specijalitetu, mekanim jastučićima punjenim sirom kojeg nazivaju - vanjkuši. No u nekim slavonskim i baranjskim selima za vanjkuše imaju malo drugačiji recept - onaj slatki.

Sasvim smo sigurni kako će vas ovaj tekst, kao uostalom i recept, vratiti u neka davna vremena, kad ste s roditeljima išli u posjet obitelji ili prijateljima u Slavoniju i probuditi lijepe uspomene.

image
Nariman Safarov/Getty Images/istockphoto

BARANJSKI VANJKUŠI

Trebat će vam:
Za tijesto:
200 g maslaca
300 glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
naribana korica pola limuna
200 grama svježeg sira

Punjenje i posip:
domaći pekmez od šljiva ili marelica
šećer u prahu za posipavanje

image
Anchiy/Getty Images

Priprema:

U zdjeli dobro umijesite sve sastojke kako biste dobili tijesto, pa ga gotovog omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike pola centimetra i režite na pravokutnike.

Na jednu polovicu pravokutnika stavite pekmez, a drugom polovicom preklopite. Rubove pritisnite vilicom kako pekmez ne bi iscurio.

Na namašćeni lim stavite vanjkuše te ih pecite 15 - 20 minuta na 180 °C, točnije dok lagano ne porumene. Tople vanjkuše posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 16:37