Višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana počinje 13. travnja i upravo to će biti dobar povod da foodieji širom svijeta požele još jednu sretnu Novu godinu. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva. Kako piše naš suradnik Bruno Bratić u temi posvećenoj tajlandskoj kuhinji u novom broju magazina Dobra hrana, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, što je daleko najviše na svijetu!
VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ, MONTAŽA: TONĆI LAURA
Dašak ove zemlje i njezine bogate gastronomije, ako uskoro ne planirate putovati na Tajland, možete doživjeti ako upoznate Srećka Berlana, njegovu suprugu Tajlanđanku Lak i njihovu jedinicu Tatiyu. Srećko i Lak upoznali su se prije 22 godine kada je on posjetio Tajland i bila je to, kako su priznali našem kolegi, ljubav na prvi pogled. Ubrzo svi troje sele u Hrvatsku i u Zagreb donose dio Tajlanda, ne samo u poetskom smislu.
U obiteljskoj trgovini Pan Asia među dvije tisuće proizvoda deseci su tajlandskih namirnica uz koje se lako uživjeti u veliku dalekoazijsku kulinarsku tradiciju.
Samo za Dobru hranu Tatiya je pripremila nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela, za koje vam u nastavcima donosimo i video recept!
KHAO PAD KOONG
Pržena riža s kozicama
Sastojci (za 4 - 6 osoba):
45 ml (3 jušne žlice) ulja
1 kosana glavica luka
2 režnja češnjaka zgnječena na dasci
400 g oguljenih repova kozica (black tiger)
2 jaja
1 kg kuhane jasmin-riže (oko 400 g nekuhane)
30 ml (2 jušne žlice) ribljeg umaka
15 ml (1 jušna žlica) tamnog umaka od soje
1 mala žličica šećera
2 mlada luka fino narezana
1 limeta narezana na kriške
NAPOMENA: Kuhana riža mora prije upotrebe odstajati namanje 2 sata u hladnjaku, a najbolja je ona kuhana prethodni dan!
Za prilog:
2 sjeckane crvene čili papričice
45 ml (3 jušne žlice) ribljeg umaka
Priprema:
1. Na zagrijanom ulju u woku pržimo češnjak i luk dok ne omekšaju.
2. U wok dodamo kozice, kratko ih prepržimo, ulijemo 2 umućena jaja pa ih uz stalno miješanje pržimo dok se ne pretvore u male grudice.
3. Dodamo kuhanu rižu, riblji umak, umak od soje i šećer, sve dobro promiješamo i nastavimo pržiti dok se svi sastojci ne prožmu i ravnomjerno zagriju.
4. Na kraju umiješamo mladi luk, odmah uklonimo s vatre i poslužimo s kriškom limete. Uz prženu rižu, odvojeno, u maloj zdjelici, poslužimo sjeckane čili papričice u ribljem umaku (prik nam pla).
SAVJET: Ovo jelo možete pripremiti i s piletinom, svinjetinom ili plodovima mora.
Ovaj je recept dio velike teme o tajlandskoj kuhinji iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima, od četvrtka, 21. ožujka 2024. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....