Iako naziv podsjeća na krafne, u pitanju nije baš nikakva varijanta poslastice od dizanog tijesta, već tjestenina koja se puni slatkastim nadjevom. Labinjonski krafi na prvi pogled podsjećaju na raviole, ali se pune smjesom od sira, u koju se najčešće dodaju i grožđice, rum, limunova korica i drugi aromatični dodaci po želji.
Krafi se inače mogu pripremati i u slanoj varijanti, no upravo su ovi labinjonski, slatki, jedan od poznatijih istarskih specijaliteta. Ipak, i slatka varijanta uvijek se može spojiti sa slasnim pečenjem i, primjerice, pečenim korjenastim povrćem, kako se to radilo nekada.
Kada smo svojevremeno posjetili Velo kafe, simpatičan lokal smješten na centralnom labinskom trgu, isprobali smo tamo labinjonske krafe u karamel umaku i pržene u ulju. Rekli su nam tada kako su krafi njihov ponos i jelo koje su oduvijek radile tamošnje none, mame i tete, a s nama su podijelili i recept koji ostavljamo u nastavku.
Mnogi će reći kako su upravo labinjonski krafi poslastica koju je za života baš šteta ne isprobati pa, ako ste ljubitelj ovakvog tipa deserata, toplo vam preporučujemo da ih isprobate što prije, možda već ovog vikenda.
Za tijesto će vam trebati:
300 g glatkog brašna
1 jaje
voda
Za nadjev:
300 g mladog sira
200 g suhog naribanog sira
1-2 žlice grožđica namočenih u rakiji ili rumu
limunova korica
jedno žumance
šećera prema ukusu
krušne mrvice po potrebi i vanilija
Priprema:
Umijesiti glatko tijesto, ostaviti ga da malo odstoji pa ga razvaljati jako tanko. Pomiješati sastojke za nadjev da se dobije jednolična smjesa. Nadjevu dodati malo krušnih mrvica ako je rijedak. Tijesto izrezati na široke trake, rasporediti nadjev i preklopiti drugim komadom tijesta. Pomoću kalupa ili čaše izrezati krafe na željeni oblik. Možete ih spojiti vilicom. Skuhati krafe, preliti ih masnoćom od pečenja i poslužiti s mesom i povrćem ili uz žgvacet, a možete ih samo preliti rastopljenim maslacem i posuti naribanim sirom. Kao slastica mogu se pržiti u ulju ili se skuhati i preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom. U karamel možete dodati i malo višnjevca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....