Ako imate višak povrća, a ne znate kako ga najbolje iskoristiti uvijek ga možete fermentirati jer je to odličan način konzerviranja hrane tijekom cijele godine. Fermentirati možete samo jednu vrstu ili pak mješavinu različitih vrsta povrća sa začinima, a postoji i suha fermentacija koju nam je pokazala 37- godišnja Sendy Osmičević iz Vukomeričkih gorica koja već godinama fermentira povrće, razne napitke i kvasine, a vodi i radionice o takvom načinu konzerviranja hrane.
Kod samog postupka Sendy savjetuje da se koristi ekološki uzgojeno povrće koje se prije fermentacije samo treba očistiti od zemlje i eventualno isprati u vodi, a sam proces do gotovog proizvoda traje oko pet dana.
Sendyno suho fermentirano povrće
Trebat će vam:
1-2 paprike babure
1 veći poriluk
2 mrkve
3-4 režnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica čilija u prahu
1 žličica curryja (po želji)
sol
Priprema:
Poriluk i mrkvu narežite na kolutove, papriku na trakice, a češnjak prepolovite. Na kuhinjskoj vagi izvažite povrće i na količinu koju ste izmjerili dodajte 4% soli.
U ovom receptu izmjereno je oko 400 g povrća, pa je dodano 16 g ili 3 žličice soli. Narezano povrće, suhe začine i sol prebacite u staklenku, dobro pomiješajte, začepite poklopcem i još jednom sve dobro protresite.
Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi pet dana i svako malo je protresite kako bi se stvorio rasol, a povrće bolje fermentiralo. Nakon pet dana staklenku spremite u hladnjak i povrće je spremno za konzumaciju.