Trebat će vam:
2 komada pačjih prsa
1 šalica brusnica + nekoliko za ukras
50 g maslaca
1 manja ljutika
100 ml crvenog vina
1 žlica soka od limuna
3 žlice džema od brusnica
prstohvat mljevenog papra
sol
1 grančica timijana
Za pire od celera
500 g korijena celera
1 veći krumpir
300 ml mlijeka
50 g maslaca
sol
prstohvat bijelog papra
Celer ogulite i narežite na kockice. Isto to učinite s krumpirom. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, posolite i dodajte kockice celera i krumpira. Zakuhajte i kuhajte oko 25 minuta. Šupljikavom žlicom izvadite povrće iz tekućine te ga gnječilicom usitnite. Dodajte maslac, papar i soli po želji. Ako je pire pregust, dodajte koju žlicu mlijeka u kojem se kuhalo povrće.
Brusnice stavite u multipraktik i kratko usitnite. Polovicu maslaca stavite u tavu i otopite na laganoj vatri. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i pirjajte dok ne postane staklasta, oko 10 minuta. Ulijte vino i limunov sok. Pustite da sve lagano zakipi, zatim smanjite vatru i kuhajte dok se smjesa ne reducira na pola. Usitnjeno voće i džem promiješajte, popaprite i posolite pa dodajte u tavu. Promiješajte i kuhajte zajedno oko pet minuta na laganoj vatri. Smjesi dodajte drugu polovicu hladnog maslaca, dobro promiješajte. Umak maknite s vatre i stavite sa strane. Pačja prsa posolite i popaprite s obje strane. Po želji više začinite stranu gdje je koža. Kožu oštrim nožem lagano zarežite u trakice, pazeći da ne zarežete meso. Na suhu tavu stavite prsa okrenuta s kožom prema dolje. Pržite 4 - 5 minuta, okrenite ih na mesnatu stranu i pecite isto toliko. Nema potrebe dodavati masnoću jer ispod kože ima dosta masnoće. Ovako pripremljena prsa stavite na lim za pečenje i pecite još u pećnici oko 30 minuta na 180 °C. Na polovici pečenja kožu premažite mješavinom meda i malo rastopljenog maslaca. Pečena pačja prsa narežite dijagonalno i prelijte umakom od brusnica. Poslužite uz pire od celera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....