Volite kamenice, školjke, crni rižot, mladu janjetinu, uživate u okusima tradicionalnih slastica poput kotonjate, rozate, broštulanih mjendula, a nepcu vam godi čaša vrhunskog plavca s najboljih položaja? Želite li spojiti hedonizam s ljetnim doživljajima na najljepšim plažama, još nije kasno da spakirate kufere i zaputite se prema čarobnom Pelješcu pa u nedjelju, 25. lipnja, na Dračama doživite "Pelješku trpezu", atraktivan događaj organiziran u sklopu jedinstvenog Festivala peljeških okusa koji, u organizaciji turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona, traje sve do 30. lipnja.
Na predstojećoj fešti od hrane i vina, koja na Dračama počinje od 20 sati čekaju vas okusi juga Dalmacije - crni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice, pelješki kolači… Sve sljubljeno s vrhunskim pelješkim vinima.
Za prste polizati
Pelješčani su pravi gastro majstori, tradicijske su okuse savršeno ukomponirali u novo ruho. Ovo je sjajna pozivnica za posjet poluotoku poznatom i po prekrasnim plažama. Za sve vas koji ne stignete ovaj vikend do Pelješca vlasnica orebićke slastičarne Croccantino podijelila je s nama dva iznimna pelješka recepta - tradicionalni za Pelješke klašune i originalni za njezin sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku. Savršeno iskustvo za ljubitelje slastica i pravi izazov za slastičare amatere.
Inače, o vlasnicima Croccantina nedavno smo objavili i priču, oni proizvode, da vas podsjetimo, najpopularniji zanatski sladoled, a njihova priča jedna je od ljepših koje ćete danas pročitati.
PELJEŠKI KLAŠUNI
Prvi dan tijesto:
• 200 g glatkog brašna
• 1 žumanjak
• 10 g šećera
• ekstrakt vanilije
• 60 g mlakog mlijeka
• 8 g rakije lozovače
• 5 g rakije od ruža
• 5 g jabučnog octa
• 20 g maslaca sobne temperature
• 2 g soli
• korica limuna i naranče
Od svih sastojaka umijesiti glatko, srednje tvrdo tijesto i odmoriti ga preko noći u hladnjaku.
Drugi dan nadjev:
• 40 g prženih badema
• 20 g svježih badema
• 20 g mlijeka
• 10 g šećera
• 15 g rakije lozovače
• korica 1 naranče
• 15 g marmelade od gorke naranče
Izmiješati sve sastojke u kašasti, ali kompaktni nadjev. Tijesto izvaljati i razvući što tanje i „ištehati“ u krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, zatvoriti krug u polumjesec i rubove spojiti vilicom. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.
DOMAĆI SLADOLED OKUSA PELJEŠCA
bademi, amaretti i pelješki varenik
Prvi dan praline:
Ukupno 60 g šećera otopiti i karamelizirati i u to ubaciti 60 g badema. Još vruću smjesu izbaciti na papir za pečenje. Mlaki krokant, uz pomoć blendera ili sjeckalice pretvoriti u slatku pastu.
Baza za sladoled:
• 540 g mlijeka
• 40 g šećera
• 40 g meda
• 2,3 g brašna sjemenke rogača
• 0,8 g agara
Zagrijati do 95 ºC, i u mlaku smjesu dodati:
• 95 g mrvljenih kolačića Amaretti
• 10 g korice domaćeg neprskanog limuna
• praline
Izmiksati smjesu štapnim mikserom i pustiti da se, preko noći, u hladnjaku svi sastojci združe i prirodne arome infuziraju u smjesu.
Drugi dan sladoled:
Ohlađenu bazu izmiksati štapnim mikserom i u to dodati 130 g meko tučenog mliječnog vrhnja i 25 g pelješkog varenika i promiješati.
Sladoled usuti u plitku širu posudu, kako bi se što prije smrznuo i staviti u zamrzivač preko noći.
Sav prihod od Pelješke trpeze namijenjen je Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet - ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....