Stabla višanja sad su prepuna crvenih plodova koje tradicionalno beremo kako bismo ih iskoristili za još ukusnije kolače, kreme, umake, sirup, ali i domaći liker. Pa sad kad znate kako napraviti definitivno najbolji orahovac, zašto se ne biste upustili i u avanturu izrade višnjevca za koji imamo provjereno dobar recept zbog kojeg će vam se gosti rado vraćati na čašicu, dvije...
Vidjet ćete, niti je postupak kompiciran, niti će vam oduzeti puno vremena, a dobit ćete liker dostojan etikete i police u kakvoj delikatesnoj trgovini ili suvenirnici domaćih proizvoda.
DOMAĆI VIŠNJEVAC
Trebat će vam:
1 kg višanja, domaćih, nešpricanih
1 l domaće šljivovice ili lozovače
500 ml vode
1 kg šećera
začini po želji: mahuna vanilije, klinčić, limunova korica
Priprema:
Staklenke u kojima ćete raditi višnjevac sterilizirajte i dobro posušite.
Višnje operite i posušite.
U staklenku slažite višnje, šećer, odabrane začine, pa opet višnje, šećer i začine i tako sve dok ne dođete prst od ruba tegle.
Pomiješajte rakiju i vodu u jednoj većoj zdjeli pa tom tekućinom zalijte višnje. Tegle dobro zatvorite i ostavite na suncu, najbolje na terasi ili prozorskoj dasci 40 dana.
Kad taj period prođe, višnjevac procijedite u sterilizirane boce i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
SAVJET VIŠE! Višnje iz likera nemojte baciti, iskoristite ih kod pripreme kolača i torti, dodajte u kompot ili ohlađeno gazirano piće.
Isprobajte recepte!
BRZO GOTOV KOLAČ S VIŠNJAMA KOJI SVI OBOŽAVAJU
SOČNI ČOKOLADNI BROWNIE (trešnje zamijenite višnjama)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....