Trebat će vam:
2 kg bijele očišćene oborite ribe (kovač, raža, škarpina, kokot)
2 kg luka
2 kg krumpira
1 glavica češnjaka
2-3 vezice lista peršina
300 ml maslinova ulja
1 l vode ili ribljeg temeljca
sol i papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk očistite i narežite na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite kriške krumpira i opet začinite. Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolje od glava od gofa) tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.
1. KORAK
2. KORAK
3. KORAK
4. KORAK
5. KORAK
6. KORAK
7. KORAK
8. KORAK