RECEPT IZ FISKEBARA

Imamo recept za potpuno drugačiji tart tatin s kombu algama i sladoledom koji morate probati

 Berislava Picek/Cropix/
Chef Sadmir Elkasović pripremio je jela iz čuvenog danskog Fiskebara, a jedno od njih je i ovaj genijalan tart

Trebat će vam:

3 jabuke srednje veličine
120 g šećera
30 g suhe kombu alge
2 zvjezdasta anisa
1 pakiranje lisnatog tijesta

Za sladoled:

100 g lisičarki
375 ml punomasnog mlijeka
125 ml slatkog vrhnja
0,5 g soli
2,5 g mlijeka u prahu
95 g šećera
100 g žumanjaka

Priprema:

Karamelizirajte lisičarke u tavi s malo šećera. Stavite ih u blender i napravite pire od njih. Zakuhajte mlijeko, vrhnje, sol i pire od lisičarki, sa strane pomiješajte žumanjke i šećer te polagano dodajte u mlijeko. Miješajte na srednjoj vatri do 82°C, a zatim zamrznite u škrinji preko noći. Kombu algu tostirajte sa zvjezdastim anisom 15 minuta u pećnici na 200°C. U međuvremenu napravite tamnu karamelu sa šećerom i vodom te dodajte alge i anis. Ostavite preko noći da se zgusne karamel. U tavu stavite karamel, dodajte potom jabuke, lagano ih obložite karamelom i odmah poklopite tanko razvaljanim prhkim tijestom. Pecite na 220°C 15-ak minuta. Poslužite uz sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 07:33