PROVJEREN RECEPT

ISKORISTITE LJETNE MARELICE: Danas ispecite ovaj ludo sočan kolač koji će vam prijati i na plaži!

 Berislava Picek
 

80 g maslaca sobne temperature
130 g smeđeg šećera
2 jaja
1 prstohvat soli
160 glatkog brašna
50 g sitno mljevenih pistacija
20-30 pistacija narezanih na komadiće
1/2 žličice praška za pecivo
1 velika žlica vanilin šećera
1/2 žlice kukuruznog škroba
3 marelice narezane na kockice
4 marelice prerezane na pola

Zagreb, 270617.
Ljetne vocne slastice Nastasje Petric
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Zagrijati pećnicu na 180°C. Prekriti kalup za kolač papirom za pečenje (ili kalup namazati maslacem i posuti brašnom). Sjediniti sve suhe sastojke: brašno, sjeckane pistacije, sol i prašak za pecivo te staviti sa strane. Izmiksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta, dodati jedno po jedno jaje i nastaviti miksati oko 5 minuta. Postupno u smjesu dodavati suhe sastojke, uz neprestano miksanje. Na kraju umutiti u smjesu i pistacije narezane na komadiće. Izmiješati marelice narezane na kockice s kukuruznim škrobom. Uliti trećinu smjese u kalup da pokrije dno. Rasporediti trećinu marelica izrezanih na kockice po tijestu. Dodati ostatak marelica u preostalo tijesto, dobro izmiješati kockice voća i tijesto i izliti u kalup preko voća. Rasporedite po površini tijesta marelice izrezane na pola i peći na 180° C oko jedan sat. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici i nakon prvih 45 minuta provjerite je li kolač pečen tako da zabodete čačkalicu u kolač i ako čačkalica izađe čista, kolač je pečen, u suprotnom nastaviti peći još 15 minuta. Ostaviti da se kolač ohladi u kalupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 11:02