OMILJENI KEKSI

Išleri koji su nam ukrali pažnju! Priprema uopće nije komplicirana, a ovako ukrašeni bit će zvijezde stola

Želite li na svom blagdanskom stolu poslužiti nešto posebniju poslasticu, razmislite o tome da išlere ovog puta upakirate u novo ruho

Kada smo na Instagram profilu Mateje Kobeščak naletjeli na video recept za išlere u potpuno novom izdanju, znali smo da ćemo ove godine njezinu ideju sigurno ukrasti i ovakve poslužiti i na svom blagdanskom stolu.

"Jela sam ih možda dva puta u životu, original nikada, ali kad sam razmišljala o receptima za snimanje ove godine, mama mi je spomenula išlere kao kolačiće koje ‘baš svi vole‘ i zato su tu. Recept je iz njezine tekice, a od kud je u nju došao, to ne zna ni ona", objasnila je Mateja, inače ime iza Instagram profila Muffin Munchies.

Dodala je i kako se, osim u formi poklončića, naravno, uvijek mogu napraviti i u klasičnom, okruglom obliku. Njezin recept ostavljamo u nastavku.

image
Mateja Kobescak/

RECEPT ZA IŠLERE

Trebat će vam:

200 g brašna

50 g mljevenih oraha

200 g maslaca

50 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

malo soli

1 žumanjak

2 žličice kakao praha (po želji)

Za kremu:

3 jaja

150 g šećera

100 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

Za glazuru:

200 g tamne čokolade

90 g maslaca

Priprema:

Umijesite sve sastojke u glatko tijesto. Razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Izrežite oblike prema želji: kvadrate za poklončiće ili krugove promjera oko 4 centimetra za klasične išlere. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ohladite 30 do 60 minuta. Za kremu, u zdjeli (koja može na paru) miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Stavite zdjelu na paru i kuhajte oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Pokrijte je plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Pecite kekse u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-ak minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Za dovršit i kremu, izmiksajte maslac dobne temperature dok ne postane kremast pa u njega postepeno dodajte ohlađenu kremu i dobro promiješajte. Dodajte žličicu vanilije. Za glazuru, na pari otopite čokoladu i maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Na donji keks nanesite kremu, na kremu stavite drugi keks, umočite sve zajedno u glazuru pa stavite na papir za pečenje ili rešetku. Ako ste koristili krugove, samo gornji dio gornjeg keksa umočite u glazuru i njime prekrijte donji keks na kojem je krema. Stavite kekse u hladnjak kako bi se potpuno ohladili. Servirajte hladne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 12:12