Kada smo na Instagram profilu Mateje Kobeščak naletjeli na video recept za išlere u potpuno novom izdanju, znali smo da ćemo ove godine njezinu ideju sigurno ukrasti i ovakve poslužiti i na svom blagdanskom stolu.
"Jela sam ih možda dva puta u životu, original nikada, ali kad sam razmišljala o receptima za snimanje ove godine, mama mi je spomenula išlere kao kolačiće koje ‘baš svi vole‘ i zato su tu. Recept je iz njezine tekice, a od kud je u nju došao, to ne zna ni ona", objasnila je Mateja, inače ime iza Instagram profila Muffin Munchies.
Dodala je i kako se, osim u formi poklončića, naravno, uvijek mogu napraviti i u klasičnom, okruglom obliku. Njezin recept ostavljamo u nastavku.
RECEPT ZA IŠLERE
Trebat će vam:
200 g brašna
50 g mljevenih oraha
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
malo soli
1 žumanjak
2 žličice kakao praha (po želji)
Za kremu:
3 jaja
150 g šećera
100 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
200 g tamne čokolade
90 g maslaca
Priprema:
Umijesite sve sastojke u glatko tijesto. Razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Izrežite oblike prema želji: kvadrate za poklončiće ili krugove promjera oko 4 centimetra za klasične išlere. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ohladite 30 do 60 minuta. Za kremu, u zdjeli (koja može na paru) miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Stavite zdjelu na paru i kuhajte oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Pokrijte je plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Pecite kekse u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-ak minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Za dovršit i kremu, izmiksajte maslac dobne temperature dok ne postane kremast pa u njega postepeno dodajte ohlađenu kremu i dobro promiješajte. Dodajte žličicu vanilije. Za glazuru, na pari otopite čokoladu i maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Na donji keks nanesite kremu, na kremu stavite drugi keks, umočite sve zajedno u glazuru pa stavite na papir za pečenje ili rešetku. Ako ste koristili krugove, samo gornji dio gornjeg keksa umočite u glazuru i njime prekrijte donji keks na kojem je krema. Stavite kekse u hladnjak kako bi se potpuno ohladili. Servirajte hladne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....