Trebat će vam:
1 glavica češnjaka
8 pilećih bataka
sol i papar
2-3 žlice balzamičnog octa
8 grančica svježeg timijana
3 glavice crvenog luka
6 zrelih smokava
12 crnih maslina
maslinovo ulje
Priprema:
Glavicu češnjaka izgnječite nekoliko puta da se otvori. Uzmite dva režnja, ogulite ih i zgnječite. Pileće batke začinite i natrljajte zgnječenim češnjakom, žlicom octa i listićima timijana. Poklopite, stavite u hladnjak i ostavite da se marinira nekoliko sati, ili preko noći. Sat vremena prije nego što želite jesti, zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite preostali češnjak i timijan, luk narežite na kriške, smokve na četvrtine i masline na pola, pa ubacite u duboki pleh i obilno začinite. Prelijte s tri do četiri žlice maslinova ulja i promiješajte rukama. Prelijte ostatkom octa i pecite 15 minuta. U međuvremenu zagrijte široku tavu na jakoj vatri, ulijte žlicu maslinova ulja i piletinu zapržite s kožom prema dolje tri do četiri minute. Nakon što koža dobije boju, premjestite komade piletine na pladanj sa smokvama i lukom, s kožom prema gore i pecite, miješajući jednom ili dvaput, 15-20 minuta, dok pileći sok ne počne biti bistar, kada probušite najdeblji dio batka. Poslužite uz rižu, svježu salatu ili pire krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....