PROVJERENO DOBRO

Isprobajte sočnu savijaču s orasima po receptu poznate slastičarke Tee Mamut

 Sasa Buric/Cropix
Nagovorili smo Teu Mamut da nam otkrije recept za jedan od svojih omiljenih božićnih kolača

"Volim orahnjaču, makovnjaču, babku i općenito kolače s dizanim tijestom i teško mi je odlučiti koji mi je najdraži. Zato sam uzela poljsku savijaču babku kao inspiraciju i našu orahnjaču pa spojem oraha, čokolade i naranče dobila - Teinu božićnu savijaču", odgovorila nam je Tea Mamut na pitanje o svojoj omiljenoj blagdanskoj slastici pa s nama podijelila recept za sočnu savijaču s čokoladom i orasima.

image
Sasa Buric/Cropix

Za dvije štruce će vam trebati:

12 g svježeg kvasca

100 g mlijeka

100 g jaja (2 kom)

1 žumanjak

50 g maslaca 1. sobne temperature

430 g glatkog brašna

50 g šećera

8 g soli

115 g maslaca 2 sobne temperature

Nadjev:

300 g mljevenih oraha

50 g šećera

50 g maslaca

ribana korica naranče

80 g 55% čokolade

20 g kakaa

Priprema:

Dan prije u mlakom mlijeku razmrvite kvasac, dodajte malo šećera i brašna, promiješajte i pustite da se nadigne. U samostojećem mikseru povežite brašno, šećer, jaja, žumanjak, maslac 1 i mješavinu kvasca. Miksajte nastavkom za tijesto dok se ne poveže u tijesto zatim postepeno dodajte komadić po komadić maslaca 2 dok ne postane sjajno i elastično. Ovaj cijeli proces traje oko 20 minuta. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan napravite nadjev tako što ćete zakuhati mlijeko, šećer i maslac te dodati sve ostale sastojke. Prohladite nadjev. Svaki komad tijesta razvaljajte kvadratasto na dimenzije ovisno koliki vam je pleh (najbolje peći u duguljastom kao za kruh). Premažite svaki ravnomjerno s nadjevom, zarolajte i prerežite na pola. Isprepletite i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Stavite da se diže na toplom sat vremena. Pecite oko 35 minuta.

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 09:56