ISPEKLA DOBRA HRANA

(ISPROBANI RECEPT) OMILJENE PRŽENE POKLADNICE: Obožavamo krafne i zato ih radimo po receptu naših baka!

 Marko Miščević
Omiljene pokladnice...

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
50 g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
20 g svježeg kvasa
4 žumanjka
350 ml mlijeka
50 ml suncokretova ulja
50 g otopljenog maslaca
2 žlice ruma
1 žlica rakije (u recept je stavljena šljivovica)
korica 1 limuna ulje za prženje, od 500 do 700 ml

Marko Miščević

1. U malom lončiću zagrijte oko 150 ml mlijeka, pripazite da bude mlako, dodajte šećer i namrvljen kvas. Promiješajte i pustite da se kvas zapjeni. Dovoljno je da stoji oko 15 minuta. Ako se u tom periodu kvas ne zapjeni, zamijenite ga drugim.

2. U međuvremenu u veću posudu stavite brašno, sol, žumanjke, vanilin šećer, ulje i rastopljeni maslac te većom kuhačom lagano zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve dobro sjedinite. Dodajte naribanu koricu limuna, rum i rakiju. Sve dobro izmiješajte. Ako niste ljubitelj ručnog miješanja, sve to možete učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima.

3. Kada ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite minimalno sat vremena na toplom da se udvostruči volumen. Kada se tijesto dovoljno digne premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krafne ili običnom čašom oblikujte krugove koje stavljate na unaprijed pripremljen papir za pečenje da vam se tijesto ne lijepi. Oblikovane krafne prekrijte krpom te ostavite da se tijesto ponovno diže minimalno 20 minuta. Bitno je da se volumen udvostruči.

4. U dublju posudu ulijte ulje i stavite da se lagano grije. Uronite čistu drvenu kuhaču u ulje i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac. Napomena, stavljajte u ulje prvo gornju dignutu stranu krafni, obavezno poklopite posudu te pecite dok ne porumene. Kad porumene, okrenite ih i pecite do kraja, ali bez poklopca. Tim načinom pečenja dobit ćete željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krafne stavljate na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Još mlake krafne posipajte šećerom u prahu.

SAVJET: Ako nemate vremena, smjesu možete zamijesiti navečer pa prekrijte prozirnom folijom i krpom. Smjesa će se dignuti i mirovati, a drugi dan samo premijesite i nastavite dalje po receptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 13:15