Ne treba vam štednjak

Izbjegnite kuhanje, imamo osvježavajuće ideje za ručak na temperaturama blizu 40 ºC

Kako biste preživjeli današnji toplotni udar najbolje je olakšati si jednim od ovih jela!

Vjerojatno ste i sami već čuli da meteorolozi upozoravaju kako danas posebno trebamo izbjegavati izlazak na sunce jer će temperature biti neizdržive. To ujedno znači kako bismo si na sve načine trebali olakšati život narednih dana kako bismo lakše prebrodili ove ljetne vrućine. No nisu klima, ventilator, češće tuširanje i kupanje u moru jedini načini da se rashladimo i spasimo. Pomoći si možete i pri kuhanju. Jesti, naravno moramo, ali to ne znači da nužno moramo paliti štednjak. Osim puno vode i konzumacije voća, spas od visokih ljetnih temperatura možemo pronaći i u hrani, koja ne mora uvijek biti kuhana, pečena ili pržena.

Dakako, najbolje je posegnuti za voćem i povrćem koje ćemo umiješati u razne salate te ih obogatiti dresingom na bazi jogurta ili aceta s maslinovim uljem, a napraviti možemo i juhu ili varivo koje hladi...

U nastavku vam donosimo više dobrih ideja, a na vama je samo da na vrijeme osigurate sve potrebne namirnice, spustite rolete, navučete zastore i čuvate se sunca dok uživate u omiljenim ljetnim jelima.

image
Neja Markičević/Cropix

SALATA OD LUBENICE

Ovaj recept idealan je za ljetne vrućine jer ne iziskuje da provodite puno vremena u kuhinji, a jednom kad razrežete cijelu lubenicu na komadiće, pospremite je u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku pa po potrebi ubacujte u klasične ili pak voćne salate.

image
Neja Markičević/Cropix

ROLICE OD TIKVICA

Baš kao za salatu od lubenice, i recept za ovo jelo s nama je podijelila chefica Ivana Bekavac, koja kaže kako ovo jelo može biti odlično predjelo, lagana večera ili fini zalogaj uz čašu vina!

image
Berislava Picek/Cropix

SALATA OD KORABICE I ROTKVICA

Ako volite isprobavati nove okuse, tada će salata mlade Tite Winkler, koja je zadužena za Kumparička Table, ponudu jela na istoimenoj farmi koza u Istri, biti itekako dobra ideja.

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

VARIVO OD KRASTAVACA

Osim što će vas osvježiti i zasititi, ovo jelo na žlicu je odlično jer ga možete jesti i toplo i hladno, a okusom će vas nesumnjivo podsjetiti na djetinjstvo.

image
Neja Markičević/Cropix

SALATA OD KVINOJE

Odvojite tek 10 minuta uz štednjak kako biste skuhali kvinoju, sve drugo je puno lakše.

image
Neja Markičević/Cropix

SALATA OD KRASTAVACA

Za ovu salatu po receptu Ivane Bekavac treba vam samo oštar nož i blender te malo dobre volje.

image
Privatni album

NAJBOLJA TUNA SALATA S TJESTENINOM

Kada pomislimo na laganu ljetnu salatu koja se priprema u 10-ak minuta, na pamet nam najprije padaju sastojci poput rajčice, krastavaca, luka i - tune. Preskačemo stajanje za štednjakom, otvaramo konzervu, sve zajedno povezujemo u velikoj zdjeli, dodajemo dressing po želji i ručak je gotov u rekordnom roku.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

CEZAR SALATA

Najpoznatija salata na svijetu uopće ne sadrži meso i nastala je kada je chefu ponestalo namirnica za pripremu drugog jela. Ona je dokaz da i kombinacija zelene salate i kruha može biti zasitna i slasna.

Više dobrih ideja za salate koje možete pripremiti ljeti ili kad tražite ideju za lagan, a bogat, zasitan i ukusan obrok - potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 10:50