Nakon što smo vam pisali o tapioka kruščićima sa sirom te objasnili kako se priprema taj obožavani brazilski pao de queijo, a potom i o chapati, putovanje putevima kruha nastavljamo u Indiji. Naime, osim što je zemlja bogate povijesti i kulture, ta je zemlja posebna i po svom gastronomskom bogatstvu. Tako tema o kruhu ne može proći bez njihovih luchija, lusija ili luchuija, odnosno malog somuna prženog u dubokom ulju.
Na gotovo isti način priprema se i indijski kruh poori, no razlika je u vrsti brašna koja se koristi. Naime, poori se proizvodi od integralnog brašna, dok je u luchiju glavni sastojak višenamjensko brašno ili maida brašno. Iako luchi može biti prilog brojnim jelima, mnogi ga vole jesti sa šećerom pa ćete tako na internetu i u kuharicama pronaći recepte za obe varijante ovog kruščića.
Ono što je dobro ako volite istraživati svjetske kuhinje jest da se luchi priprema lako i brzo te da vrlo vjerojatno sve namirnice za njegovu pripremu već imate kod kuće.
LUCHI
Trebat će vam:
375 g pšeničnog brašna
1½ žlica ulja
1 žličica šećera
½ žličice soli
125 ml vruće vode
2 žlice maslaca
Priprema:
U zdjelu dodajte brašno, sol, šećer i ulje pa promiješajte. Polagano dolijevajte vodu i nastavite miješati do glatke teksture. Tijesto prekrijte mokrom krpom i ostavite da odstoji otprilike 30 minuta. Nakon što je tijesto odstajalo mijesite ga minutu. Podijelite tijesto na nekoliko komada, te ih oblikujte u kuglice te ih razvaljajte. U međuvremenu, lonac napunite uljem i kada se dovoljno zagrije, ubacite da se prži sa svake strane te postupak ponovite s ostalim komadima.
U nastavku pogledajte kako to rade Indijci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....