PETA ČETVRTINA

IZNUTRICE: Bijeli bubrezi sa širokim rezancima

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Prezreni komadi životinja, takozvana peta četvrtina. Najjeftiniji, ali i nutricionistički najvredniji. I, za mnoge, najfiniji. Pripremili smo vam neke klasike i neka posve nova jela

2, 3 režnja češnjaka
100 g smeđih šampinjona
100 g maslaca
300 g bijelog bubrega
50 ml bijelog suhog vina
prstohvat šafrana
80 ml temeljca
30 ml maslinova ulja
250 ml mlijeka

Topla marinada:

100 ml bijelog suhog vina
10 zrna bijelog papra
4, 5 grančica majčine dušice
1 žlica dalmatinske mješavine začina

Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Bijele bubrege prvo potopite u mlijeku oko 30 minuta, potom ih blanširajte nekoliko minuta u toploj marinadi. U većem loncu dodajte dovoljno vode da mogu prekriti bubrege, posolite, dodajte začinsku mješavinu i bijelo vino. Neka sve zavre. Blanširane bubrege pustite da se malo ohlade, ogulite vanjsku opnu i narežite na deblje medaljone. U dubljoj tavici otopite 50 g maslaca pomiješanog s maslinovim uljem i kratko popecite medaljone sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Potom ih izvadite. Na toj masnoći prepržite luk, dodajte vino i temeljac i prstohvat šafrana. Kada se sok malo reducira, dodajte medaljone i lagano pirjajte oko 15 minuta. Bijele bubrege potom izvadite i stavite na toplo mjesto. U međuvremenu na maslacu prepržite šampinjone narezane na deblje komade, dodajte pred kraj češnjak narezan na sitno te ubacite u glavni umak. U međuvremenu skuhajte tagliatelle i procijedite ih. Bijele bubrege izvadite iz tavice, umiješajte vruće tagliatelle kako bi se proželi s umakom i vratite bubrege. Dodajte žlicu maslaca i sve lagano promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:32