PETA ČETVRTINA

IZNUTRICE: Gulaš od telećeg srca s bulgurom

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Prezreni komadi životinja, takozvana peta četvrtina. Najjeftiniji, ali i nutricionistički najvredniji. I, za mnoge, najfiniji. Pripremili smo vam neke klasike i neka posve nova jela

1 teleće srce
2 mrkve
1 glavica luka
1 grana celera listaša (engleski celer)
2, 3 režnja češnjaka
2 dl crnoga vina
2 dl temeljca od srca i telećih kostiju
1 žličica koncentrata od rajčice
sol, papar, svježi začini

Bulgur:

1 šalica bulgura
80 g maslaca

Temeljac:

1 grincajg
3, 4 teleće kosti (najbolje štelcne ili glave od koljenice)
par grančica majčine dušice
malo svježeg ružmarina
sol, papar

Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Teleće srce potopite u vodu sa soli i sodom bikarbonom te ostavite da se namače oko 60 minuta. Potom ga očistite od masnoće i žilica i narežite na 3, 4 veća komada. U međuvremenu skuhajte teleći temeljac od telećih kostiju, grincajga, 1 luka, 2, 3 režnja češnjaka, dodajte papar u zrnu, 3, 4 grančice majčine dušice, pola grančice ružmarina. Nakon što je temeljac zakipio, pokupite bjelančevine i stavite srce da se kuha. Nakon 45 minuta provjerite srce i kuhajte dok ne bude gotovo mekano (al dente). Srce narežite na kockice i procijedite temeljac - dio ćete koristiti za gulaš. Povrće očistite i narežite, luk sitno isjeckajte. Na maslinovu ulju prepržite luk, dodajte povrće te kada sve malo omekša, dodajte koncentrat rajčice i kratko zapecite. Potom dodajte srce, podlijte temeljcem i crnim vinom pa kuhajte na laganoj vatri. Nakon 60 minuta provjerite okuse i zagustite sve žlicom maslaca. Poslužite s bulgurom. Za pripremu bulgura zakuhajte 2 šalice zasoljene vode s maslacom te na vrlo laganoj vatri kuhajte oko 15 minuta, dok se ne upije sva voda, odnosno bulgur omekša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 19:37