PETA ČETVRTINA

IZNUTRICE: Pita od junetine i bubrega

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Prezreni komadi životinja, takozvana peta četvrtina. Najjeftiniji, ali i nutricionistički najvredniji. I, za mnoge, najfiniji. Pripremili smo vam neke klasike i neka posve nova jela

Za nadjev:

750 g junetine od plećke ili buta
300 g junećih bubrega
2 glavice luka
2 mrkve
750 ml vrućeg junećeg temeljca

Za tijesto:

150 g maslaca (ili pola-pola maslaca i svinjske masti)
300 g glatkog brašna
sol
hladna voda
1 žumanjak za premaz

Zagreb, 220119.
Jela s iznutricama pripremili su Zoran Simunic i Gordan Zecic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Bubreg namočite u mlijeku, najbolje preko noći. Ocijedite, izrežite membrane i masnoću. I bubreg i juneće meso narežite na kocke i popržite na vrućoj masti. Kad malo posmeđe, dodajte sitno nasjeckan luk, mrkvu narezanu na kockice i začinite. Podlijte vrućom vodom ili, još bolje, temeljcem, i kuhajte najmanje sat i pol, dok malo ne omekša. Pustite neka se malo ohladi prije punjenja. Prhko tijesto: ohlađen i na listiće narezan maslac utrljajte u brašno, dodajući prstohvat soli i 3 ili koju više žlicu hladne vode da se sve poveže (i to brzo, da se maslac previše ne smekša od topline dlanova). Potom umijesite kuglu koju ćete zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena. Nakon toga tanko razvaljajte tijesto između dva papira za pečenje. Dijelom tijesta obložite dno i stranice vatrostalne posude, napunite ga skuhanim mesom i bubrezima, i sve pokrijte dru - gim dijelom tijesta koji ćete po rubovima prstima spojiti s donjim. U poklopcu probušite “dimnjak” kako bi tijekom pečenja izašla suvišna para. Sve premažite žumanjkom i stavite peći oko 50 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, dok tijesto ne porumeni. Neka odmori časak, a onda otvorite i poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:32