MALO DRUGAČIJE JAGODE

JAGODE NA SLANO: Svinjsko pečenje s umakom od jagoda

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Vrijeme je da isprobate nešto drukčije i jagode pripremite s piletinom, svinjetinom, na tostevima, u rižotima i juhama!
500 g svinjskog buta
sol
papar
pečena mljevena paprika
češnjak
kajenski papar
ružmarin
300 g mlade mrkve
50 g maslaca
500 g jagoda
jednu čili papričicu

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Meso ostaviti u komadu te ga začiniti solju, paprom, pečenom mljevenom paprikom, kajenskim paprom i svježim ružmarinom. Ostaviti da odstoji oko sat vremena, idealno bi bilo učiniti to večer prije da se začini što bolje upiju u meso. U dublju posudu staviti masnoću te dodati meso koje je potrebno popržiti sa svih strana da se zatvore pore. Zatim ga podliti vodom do pola, posudu poklopiti, meso pirjati na laganoj vatri oko sat i pol. Pritom ga malo okretati da se ravnomjerno kuha u tekućini. Pustiti da voda ispari, no paziti da na kraju ostane reduciranog umaka, da meso nije suho. U međuvremenu jagode dobro očistiti i prepoloviti te staviti u tavu i pustiti da se lagano kuhaju. Nakon nekoliko minuta dodati jednu sitno nasjeckanu čili papričicu, malo soli i papra te kuhati na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Na samom kraju mladu mrkvu očistiti i staviti na zagrijani maslac te pirjati dvije do tri minute. Po želji dodati sitno nasjeckanog peršina ili svježe mente. Prilikom serviranja bitno je da su sve komponente tople.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 13:05