TOP SAVJETI

Jako dobar sladoled možete napraviti i kod kuće bez skupih strojeva, evo što vam je potrebno

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Teško im je odoljeti, ali ih nije teško napraviti - dovoljno je pripremiti dobru bazu

Stiže ljeto, vrućine vrebaju. Preporučujemo da zaboravite na standarde, poput hladnog piva ili rosnog gemišta, te se vratite tradiciji - sladoledima i drugim ledenim delicijama - koje možete pripremiti bez puno muke i pritom biti originalni. Kombinacija je bezbroj. Hladne slastice iz obitelji sladoleda načelno možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije: sladolede, sorbete, šerbete i granite. Sladoledi gotovo uvijek kao bazu sadrže mlijeko, odnosno vrhnje (slatko ili za kuhanje), zatim žumanjke te "okus" - čokoladu, vaniliju, limun...

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Sladoled

Kod sladoleda se krema/baza prvo kuha, a potom hladi te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno miješanje kako bi se dobila kremasta struktura, odnosno kako bi se spriječilo formiranje grubih ledenih kristala.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Sorbet

Kod sorbeta ne koristimo mlijeko, nego se za bazu koristi pire od voća i šećerni sirup (vodu i šećer rastopimo i lagano kuhamo na vatri dok se ne ugusti) te se postupak nastavlja kao i kod sladoleda - miješanje razbija kristale i dobivamo glatku smjesu. Možemo ga dodatno oplemeniti svježim začinima i alkoholom (ima nižu točku smrzavanja od vode pa je zbog njega sorbet laganiji i kremastiji) - npr. votka je dobar odabir jer je "neutralnog" okusa.

OSNOVNA BAZA ZA SORBET

• 2 šalice šećera
• 2 šalice vode
• led

Vodu i šećer promiješajte i stavite grijati na vatru dok se šećer ne otopi i tekućina ugusti, ne previše, da sliči na rijetki med - otprilike 10 minuta. Prelijte u hladnu staklenu posudu i stavite na led. Kada se ohladi, čuvajte do tri mjeseca u zamrzivaču. Prije korištenja odmrznite, ugrijte i dodajte začine i druge sastojke.

Granita

Granite su podvrsta sorbeta, ali kod njih namjerno želimo formirati krupne kristale, što se postiže izbjegavanjem miješanja. Šerbeti su zapravo sorbeti u koje smo dodali mlijeko, jogurt ili nešto slično kako bi bili kremastiji.

Što i kako?

Stvorila se priča da je sladoled teško napraviti bez stroja, da je skup i stoga nalazimo cijeli niz opravdanja da ga i ne pokušavamo sami pripremiti. Istina je drukčija, jer su se na tržištu pojavili kućni strojevi po cijeni od dvjestotinjak kuna, koji sadrže zdjelu s dvostrukom stijenkom te malom miješalicom - zdjelu prvo trebamo zamrznuti u zamrzivaču oko 24 sata, potom uliti pripremljene sastojke i upaliti miješalicu - te pričekati tridesetak minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Loša strana

Jedina je mana dulji proces zamrzavanja posude. Štedljiviji također nisu zakinuti - postoji i sijaset metoda da se cijeli postupak napravi i bez dodatnih izdataka za aparaturu. Treba nam sol, led, jedna manja i veća zdjela te mikser. Veću zdjelu napunimo ledom i solju (sol pomaže da voda bude hladnija), u drugu posudu stavimo pripremljenu smjesu, zabodemo u hladnu zdjelu, a mikserom miksamo desetak minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Bezbroj kombinacija

Potom sve zajedno (bez miksera!) stavimo u zamrzivač oko 45 minuta, opet izvadimo i miksamo oko 10 minuta (sada će već biti lijepo kremast) te vratimo u zamrzivač najmanje dva sata - i imamo svoj sladoled, šerbet ili sorbet. U svakom slučaju, kombinacija je bezbroj - najbolje je posjetiti tržnicu pa kupiti ili sezonsko voće ili povrće - poželjno da bude organsko.

TOP SAVJETI

• ako koristite tamno bobičasto voće poput jagoda, brusnica, borovnica, uvijek dodajte malo bijelog papra jer će istaknuti i balansirati okus

• alkohol - votka, džin ili neki liker poput limoncella - dodaje kremoznost

• kada koristite žumanjke, uvijek pazite na to da se mliječna baza ohladi te da je pomalo dolijevate kako ne biste dobili finu kajganu ili omlet

• bjelanjci smjesi daju izdašnost

• sladoledi i sorbeti mogu se čuvati u zamrzivaču tri mjeseca - prije posluživanja malo ih otopite pa ponovno proradite kako biste razbili kristale

• sorbet možete napraviti i bez stroja - ohlađenu smjesu ulijte u posudu i stavite u zamrzivač te svakih sat-dva "nagrecajte" vilicom

• važno je znati da se domaći sladoledi i sorbeti brže tope nego industrijski jer nemaju stabilizatore

• probajte napraviti sladoled od piva i poslužite uz pečene tortilje s dimljenom paprikom

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

A sad recepti:

Kremasti sladoled od jagoda

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Mojito sorbet

Nastasjin recept: Mango, kokos, sezam

image
Berislava Picek/Cropix/

Nastasjin recept: Cheesecake sladoled

image
Berislava Picek/Cropix/

Nastasjin recept: Čokolada, lješnjak, avokado

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 19:32