BITNA JE BAZA

Jedan bogati mesni umak i tri dobra jela! Skuhajte veću količinu pa napravite slasnu pitu, zapečenu tjesteninu i tortilje

Bogata mesna pita s pire krumpirom, zapečena tjestenina i tortilje, u receptima koje vam donosimo koristi se isti osnovni mesni umak te ga možete ranije pripremiti kako bi poslužio kao baza za sva tri jela

Ako tragate za praktičnim, a ukusnim kulinarskim rješenjem koje štedi vrijeme, a pritom nudi dobro nam poznate i omiljene okuse, onda imamo rješenje za vas. Od jednog mesnog umaka možete stvoriti čak tri različita jela te će poslužiti kao osnova za tri klasična recepta: mesnu pitu kao što je Sheperd‘s pie, zapečena tjesteninu i tortilje - izbor je vaš.

Svako od ovih jela donosi drugačiji doživljaj, bilo da je riječ o slojevitom mesnom nadjevu u pastirskoj piti, kremastoj tjestenini prekrivenoj zlatnom koricom ili tortiljama punjenim sočnim nadjevom. Ova ideja ne samo da će vam olakšati pripremu obroka, već će vam omogućiti da uz minimalne izmjene iznenadite obitelj i prijatelje različitim jelima svaki put.

image
Rudisill/Getty Images

OSNOVNI MESNI UMAK

Trebat će vam:
500 g mljevene govedine (možete koristiti mješavinu svinjetine i govedine)
1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, sitno nasjeckana
1 konzerva pelata (400 g)
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica paprike (slatke ili ljute, prema ukusu)
1 žličica suhog origana
½ žličice mljevene kumin
sol i papar po ukusu
200 ml povrtnog ili mesnog temeljca
maslinovo ulje za prženje

Priprema:
Na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i mrkvu, pa kuhajte još 3-4 minute dok povrće ne omekša. Dodajte mljeveno meso i pržite dok se meso ne raspadne i lijepo ne posmeđi. Tada umiješajte pelate, koncentrat rajčice, papriku, origano, kumin, sol i papar. Kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Ulijte temeljac, smanjite vatru i kuhajte 20-30 minuta, dok se umak zgusne. Kada imamo osnovni mesni umak, idemo na tri različita jela.

image
Rimma_bondarenko/Getty Images/istockphoto

SHEPHERD‘S PIE (PASTIRSKA PITA)

Trebat će vam:
800 g krumpira (za pire)
50 g maslaca
100 ml mlijeka
sol i papar po ukusu
malo ribanog sira (po želji)

Priprema:
Dok pripremate mesni umak, skuhajte krumpir u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijedite ga i zgnječite s maslacem i mlijekom kako biste dobili kremasti pire. Dodajte sol i papar po ukusu. Zagrijte pećnicu na 200°C pa u vatrostalnu posudu stavite sloj mesnog umaka, a preko njega ravnomjerno rasporedite pire krumpir. Vilicom možete izraditi valovite uzorke po vrhu pirea. Po želji, pospite malo ribanog sira preko pirea. Pecite u pećnici oko 20-25 minuta, dok vrh ne postane zlatan i hrskav.

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

ZAPEČENA TJESTENINA S MESNIM UMAKOM

Trebat će vam:
300 g tjestenine (penne, fusilli ili druga kratka tjestenina)
150 g mozzarelle ili ribanog sira (gouda, cheddar)
50 g parmezana (po želji)

Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite je pa zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi pomiješajte skuhanu tjesteninu s pripremljenim mesnim umakom. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu i pospite ribanim sirom i parmezanom. Pecite u pećnici 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatan i hrskav.

image
Chas53/Getty Images

TORTILJE S MESNIM UMAKOM

Trebat će vam:
4 velike tortilje (pšenične ili kukuruzne)
150 g naribanog sira (cheddar, gouda)
1 avokado (po želji)
pola konzerve crvenog graha
kiselo vrhnje (za posluživanje)
peršin (za dekoraciju)
salsa ili ljuti umak po želji

Priprema:
Zagrijte tortilje u suhoj tavi s obje strane dok ne postanu lagano hrskave. Na svaku tortilju stavite nekoliko žlica mesnog umaka u koji ste dodali pola konzerve crvenog graha i pospite naribanim sirom. Po želji stavite avokado narezan na kriške i salsu te zamotajte tortilje. Stavite ih u pećnicu na nekoliko minuta da se sir dodatno otopi te poslužite uz dodatke po izboru, poput kiselog vrhnja. Na kraju sve posipajte peršinom po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 09:02