Zajutrak u ranu zoru, desert nakon toplog doručka ili osvježavajuća užina na poslu. Čak i hrskava grickalica uz film ili dodatak kolaču. Granola je jedna od onih namirnica koje trebate imati u kutu kuhinje nadohvat ruke jer su mogućnosti neiscrpne. Nećemo izostaviti i činjenicu da velika staklenka raskomadane granole može biti i odličan estetski dodatak uz male staklenke začina i drvene plohe.
Međutim, razlog zašto biste granolu trebali probati, ako već niste, su brojni benefiti za vaše zdravlje. Hrana s visokom razinom vlakana važna je za uravnoteženu prehranu, ranije aktivira osjećaj sitosti, čisti probavni sustav i pomaže u regulaciji tjelesne mase. Vlakna ujedno usporavaju apsorpciju šećera u probavi čime održavaju stabilniju razinu energije i sprječavaju nagle poraste i padove šećera od kojih nam čak može biti loše.
Namirnice poput zobi pune su antioksidansa koji umanjuju upalne procese i raspad stanica u tijelu koji se u najgorem slučaju može pretvoriti u tumor. Zob je još i odličan izvor beta glukana koji smanjuju udio lošeg kolesterola u tijelu koji je zaslužan za ugruške u žilama. S druge strane namirnice poput suhog voća i sjemenki dokazano smanjuju hipertenziju ili tlak u krvnim žilama. Time je kombinacija zobi, voća i sjemenki idealan izbor za srčane bolesnike i one u riziku od oboljenja.
Zato smo istražili brojne recepte za domaću granolu i donosimo vam jedan ultimativni recept koji možete koristiti kao bazu za varijacije prema vlastitom ukusu. Ne bojte se eksperimentirati. Granola trpi razne kombinacije. Umjesto da sve pobacate u borbi protiv moljaca, proberite sve sjemenke i pahuljice i iskoristite ih. Nedostaju vam keksi ili drugi sastojci za bazu kolača?
Evo što sve možete sa svojom svježom granolom:
1. Granola s jogurtom
Za jutarnje osvježenje raskomadanu granolu stavite u zdjelicu, grčki jogurt ili voćni biljni jogurt stavite preko. Poigrajte se s dodacima poput svježeg voća, kokosovog brašna, chia sjemenki ili komadićima tamne čokolade. Pojedite ječim prije dok vam je granola još uvijek hrskava, ali sve mekša pod jogurtom. Umjesto jogurta možete koristiti i biljna mlijeka.
2. Granola pločice
Ravnu tek ispečenu granolu možete podijeliti na pola, a zatim na jednake stupce i takve pločice pohraniti kao zdravu užinu. Poigrajte se s još nekim opcijama poput preljeva od bijele i tamne čokolade. Možete spariti pločice pa s jedne strane svake staviti malo agavinog sirupa ili omiljene marmelade i suho voće poput jako zdravih brusnica natopljenih u jabukovom soku te ih spojite u jednu veliku pločicu.
3. Granola cheesecake
Ljeti nema ničeg više osvježavajućeg od laganog cheesecakea sa svježim voće. Odmah nakon pečenja uzmite granolu i stavite je na dno kalupa za tortu. U zdjeli mikserom istucite 2 jaja, dodajte im 500 grama svježeg sira, 2 žlice šećera i sok jednog limuna. Kremom prelijte bazu od granole i stavite u hladnjak. Za dekoraciju operite dvije šake šumskog voća, a vrh možete prekriti i tankim listićima limete.
Za moderniji aranžman, granolu stavite na dno staklenih čaša, prekrijte ih slojem kreme, zatim stavite malo voća, prekrijte ih još jednim slojem kreme i na vrh stavite još malo voća i listić svježe mente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....