omiljeni doručak

Jedini recept za sočnu i hrskavu granolu koji vam treba! Isprobajte je već danas za samo 30 minuta

Dopustite domaćoj granoli da vam postane novi omiljeni ljetni snack

 /Shutterstock

Zajutrak u ranu zoru, desert nakon toplog doručka ili osvježavajuća užina na poslu. Čak i hrskava grickalica uz film ili dodatak kolaču. Granola je jedna od onih namirnica koje trebate imati u kutu kuhinje nadohvat ruke jer su mogućnosti neiscrpne. Nećemo izostaviti i činjenicu da velika staklenka raskomadane granole može biti i odličan estetski dodatak uz male staklenke začina i drvene plohe.

Međutim, razlog zašto biste granolu trebali probati, ako već niste, su brojni benefiti za vaše zdravlje. Hrana s visokom razinom vlakana važna je za uravnoteženu prehranu, ranije aktivira osjećaj sitosti, čisti probavni sustav i pomaže u regulaciji tjelesne mase. Vlakna ujedno usporavaju apsorpciju šećera u probavi čime održavaju stabilniju razinu energije i sprječavaju nagle poraste i padove šećera od kojih nam čak može biti loše.

image

Sastojci granole imaju brojne benefite za zdravlje

/Shutterstock

Namirnice poput zobi pune su antioksidansa koji umanjuju upalne procese i raspad stanica u tijelu koji se u najgorem slučaju može pretvoriti u tumor. Zob je još i odličan izvor beta glukana koji smanjuju udio lošeg kolesterola u tijelu koji je zaslužan za ugruške u žilama. S druge strane namirnice poput suhog voća i sjemenki dokazano smanjuju hipertenziju ili tlak u krvnim žilama. Time je kombinacija zobi, voća i sjemenki idealan izbor za srčane bolesnike i one u riziku od oboljenja.

Zato smo istražili brojne recepte za domaću granolu i donosimo vam jedan ultimativni recept koji možete koristiti kao bazu za varijacije prema vlastitom ukusu. Ne bojte se eksperimentirati. Granola trpi razne kombinacije. Umjesto da sve pobacate u borbi protiv moljaca, proberite sve sjemenke i pahuljice i iskoristite ih. Nedostaju vam keksi ili drugi sastojci za bazu kolača?

Recept:

4 šalice zobi

1 do 1 ½ šalica sjemenki i orašastog voća

½ šalice kokosovog ulja, omekšani ili rastopljeni

½ šalice meda ili agavinog sirupa

1 čajna žličica soli

½ žličice cimeta

1 šalica suhog voća

Postupak:

Upalite pećnicu da se zagrije na 170 Celzijevih stupnjeva. Za mjerenje količine pripremite veću šalicu za kavu i jednu čajnu žličicu.

U velikoj zdjeli pomiješajte zob, sjemenke i orašasto voće. U manjoj zdjelici pomiješajte med, kokosovo ulje, cimet i sol. Smjesu iz manje zdjelice iskrenite u veliku i kuhačom dobro izmiješajte sve sastojke. Preporučujemo čak i rukama izmijesiti sve kako biste pod prstima osjetili jesu li svi sastojci pravilno raspoređeni.

Na pleh rasprostrite papir za pečenje, smjesu iskrenite na papir i kuhačom ili žlicom utisnite je kako biste dobili ravnu plohu po cijelom plehu.

Stavite pleh u pećnicu. Nakon 15 minuta izvadite granolu, raskomadajte i pomiješajte smjesu na plehu i dodajte joj suho voće. Vratite pleh u pećnicu na još 10 minuta.

Ukoliko biste granolu radije jeli kao užinu ili za doručak uz jogurt, nakon što se ohladi bar dvadesetak minuta, raskomadajte je na manje i veće komade i pohranite u staklenku ili plastičnu posudu. Ukoliko biste je radije koristili kao bazu za kolač, ostavite je da se ohladi kao ravna ploha pa je kasnije oblikom prilagodite potrebama.

Dobar tek!

Ostvarite popust od 15% na online trgovini www.naturesfinest.hr s kodom ZIVIM15.

Evo što sve možete sa svojom svježom granolom:

1. Granola s jogurtom

Za jutarnje osvježenje raskomadanu granolu stavite u zdjelicu, grčki jogurt ili voćni biljni jogurt stavite preko. Poigrajte se s dodacima poput svježeg voća, kokosovog brašna, chia sjemenki ili komadićima tamne čokolade. Pojedite ječim prije dok vam je granola još uvijek hrskava, ali sve mekša pod jogurtom. Umjesto jogurta možete koristiti i biljna mlijeka.

image

Hrskava granola odličan je brzi izbor za osvježavajući doručak

/Shutterstock

2. Granola pločice

Ravnu tek ispečenu granolu možete podijeliti na pola, a zatim na jednake stupce i takve pločice pohraniti kao zdravu užinu. Poigrajte se s još nekim opcijama poput preljeva od bijele i tamne čokolade. Možete spariti pločice pa s jedne strane svake staviti malo agavinog sirupa ili omiljene marmelade i suho voće poput jako zdravih brusnica natopljenih u jabukovom soku te ih spojite u jednu veliku pločicu.

image

Domaća granola i pločice od nje možete pohraniti i do mjesec dana od pripreme

/Shutterstock

Ostvarite popust od 15% na online trgovini www.naturesfinest.hr s kodom ZIVIM15.

3. Granola cheesecake

Ljeti nema ničeg više osvježavajućeg od laganog cheesecakea sa svježim voće. Odmah nakon pečenja uzmite granolu i stavite je na dno kalupa za tortu. U zdjeli mikserom istucite 2 jaja, dodajte im 500 grama svježeg sira, 2 žlice šećera i sok jednog limuna. Kremom prelijte bazu od granole i stavite u hladnjak. Za dekoraciju operite dvije šake šumskog voća, a vrh možete prekriti i tankim listićima limete.

Za moderniji aranžman, granolu stavite na dno staklenih čaša, prekrijte ih slojem kreme, zatim stavite malo voća, prekrijte ih još jednim slojem kreme i na vrh stavite još malo voća i listić svježe mente.

image

Za svoje prvo ljetno druženje s prijateljima odaberite ovaj lagani užitak za kraj

/Shutterstock

Ostvarite popust od 15% na online trgovini www.naturesfinest.hr s kodom ZIVIM15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 15:03