Kada sljedeći put krenete u potragu za jednostavnom biskvit slasticom s jabukama, sjetite se ovog kolača. Osim što će vam za pripremu trebati jedna zdjela, samo nekoliko bazičnih sastojaka i 10 minuta vremena, dodati mu možete i orašaste plodove po želji pa ga, kako okusom, tako i izgledom, učiniti još boljim.
Sve oko ove slastice toliko je jednostavno da me uopće ne bi iznenadilo da je napravite dva, tri puta u istom tjednu i recept usput podijelite s mamom, prijateljima i kolegicama i kolegama na poslu. Posebno sočnim čine ga tanke, jedva vidljive, rekla bih čak i elegantne kriške jabuka u biskvitu, a da bi cijela stvar bila malo uzbudljivija, ja sam po vrhu dodala i maslac od lješnjaka. Vi ga možete preskočiti ili zamijeniti maslacem od badema ili kikirikija, pa čak i posipati kolač sitno sjeckanim tostiranim orašastim plodovima po želji.
Kolač jedite kada je već dobro ohlađen, kako biste ga što ljepše mogli rezati na komade, a oni koji još uvijek tuguju što je jesen već došla, u spomen na sretne ljetne dane poslužiti ga mogu uz kuglicu sladoleda.
Prvi jesenski biskvit kolač
Trebat će vam:
1 jaje
100 g smeđeg šećera
70 g maslaca
140 g grčkog jogurta
70 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 jabuke
1 žličica cimeta
sok pola limuna
1 žlica smeđeg šećera za posipanje
½ žličice cimeta za posipanje
1 žlica limunove korice
2 žlice maslaca od lješnjaka
Priprema:
U zdjelu najprije stavite šećer i jaje i umutite dok se ne sjedine. Dodajte otopljeni maslac, grčki jogurt i cimet, prstohvat soli i malo arome vanilije. Sve zajedno sjedinite pa umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Jabuke narežite na tanke ploške, najbolje na ribež ili mandolinu. Poprskajte ih limunovim sokom. Dio ubacite u biskvit, a dio ostavite za gornji dio kolača.
Smjesu za biskvit prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje.
U manjoj posudici pomiješajte limunovu koricu, žlicu smeđeg šećera i žličicu cimeta. Prstima povežite sastojke.
Po površini kolača posložite ostatak ploški jabuka, a po njima pospite mješavinu šećera, limunove korice i cimeta.
Pecite 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....