MALO DRUGAČIJI RUČAK

Jednom kada probate rižine njoke, poželjet ćete ih ponoviti što prije, evo kako ih napraviti (i gdje kupiti gotove)

Priprema rižinih njoka kod kuće nešto je kompliciranija, ali zato vam donosimo nekoliko dobrih preporuka gdje nabaviti sastojke ili gdje kupiti već gotove i smrznute

U posljednje smo se vrijeme u čak dva navrata susreli s korejskom namirnicom koja nas je oblikom podsjetila na njoke, ali budući da se radi od rižina brašna, pomalo je drugačije teksture, odnosno blago je žvakasta, pomalo čak i gumenasta, ali jako zanimljiva i, jednom kada je krenete jesti, zbilja se teško zaustaviti. Najčešće se može pronaći pod nazivom ‘korean rice cake‘ ili ‘tteok‘, nema nikakav posebno izražen okus, ali kada se spoji s dobrim umakom, može postati jelo kojem ćete se poželjeti vratiti što prije.

image
Gollykim/Getty Images

Najpoznatije jelo koje se od ove namirnice priprema je Tteokbokki, koje smo i isprobali u zagrebačkom restoranu Omma i koje nam se prilično svidjelo, no budući da su rižini kolačići, kako bi njihov naziv zvučao u prijevodu, prilično svestrani, nedavno smo se uvjerili da odlično funkcioniraju i u jelima koja nemaju veze s korejskom kuhinjom. Primjerice, u Rougemarin Cityju, koji smo posjetili nedavno, isprobali smo ‘rižine njoke‘ u umaku od rajčice i votke, s dodatkom straciatelle i pistacija, i bili su zbilja slasni.

Osim toga, dodati se mogu stir-fry jelima, juhama i drugim jelima na žlicu ili jednostavno poslužiti kao hrskavi snack, zapečeni ili prženi. Ponegdje se ‘rice cakes‘ poslužuju čak i kao desert.

image
Electravk/Getty Images

GDJE KUPITI?

Kupiti se mogu u specijaliziranim trgovinama koje drže azijske namirnice. Primjerice, Korean Mart u zagrebačkoj Branimirovoj prodaje pola kilograma po cijeni od 5,90 eura, dok kilogram košta 10,70 eura, a u Pekinškoj Patki u Vlaškoj ulici kupiti se mogu polugotova jela s ‘rižinim njokima‘ po cijeni od 3,60 eura. Kupovna varijanta ujedno će biti i jednostavnija i daleko brža, no svakako vrijedi spomenuti kako se mogu napraviti i kod kuće. Postupak je nešto dulji i složeniji, ali vjerujemo, entuzijastičnim kućnim kuharima ovaj izazov mogao bi se svidjeti.

image
Gollykim/Getty Images/istockphoto

KAKO IH NAPRAVITI?

Pretražujući internet za odgovarajućim receptom za ‘rice cakes‘, naletjeli smo na nekoliko prilično zbunjujućih pa smo na kraju odlučili s vama podijeliti video koji nam se čini najkorisnijim. U videu je objašnjeno kako ih napraviti od gotovog kupovnog rižinog brašna, a kako od riže.

image
Inho Lee/Getty Images

Rižino brašno baš za ovo jelo možete pronaći u specijaliziranim trgovinama. Primjerice, Asian Cash & Carry nudi nekoliko vrsta različitih brašna pa jednostavno prodavačima objasnite za što vam je potrebno i oni će vam, sigurni smo, rado pomoći.

UZ ŠTO IH POSLUŽITI?

Recept za najjednostavniji umak u kojem ih možete poslužiti ostavljamo u nastavku, no želite li razmišljati izvan okvira, povedite se primjerom ekipe iz RougeMarin Cityja pa se bacite na eksperimentiranje. Poslužite ih uz gusti umak ili u gulašu, nabodite na ražnjiće, premažite umakom pa zapecite na tavi ili smislite samo svoju kombinaciju.

JEDNOSTAVAN LJUTI UMAK S RIŽINIM NJOKIMA

Trebat će vam:

400 g rižinih njoka

temeljac ili voda

Za umak:

2 žlice gochujanga

1 žlica gochugara

4 režnja češnjaka

1 žlica soja sosa

pola žličice šećera

dodatno: sezam, mladi luk, sezamovo ulje

Priprema:

Njoke kuhajte u vreloj vodi ili temeljcu. U posebnoj posudi pomiješajte sastojke za umak. Kuhajte oko dvije minute pa dodajte umak i kuhajte još 5 do 10 minuta. Češnjak prije toga možete kratko popržiti. Poslužite uz tostirani sezam, sjeckani mladi luk i malo sezamova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:14