JELA OD RIBE

JEDNOSTAVAN RUČAK IZ MORA: Škampi s rižom

 Marko Miščević
Kad smo ga zamolili da pripremi jela od ribe, Kostarikanac Esteban Antillon zadovoljno je pljesnuo rukama i bacio se na kuhanje!
1 kg očišćenih škampa
2 žličice kumina
8 režnjeva češnjaka
2 žlice ulja
450 g riže
3 žlice maslaca
1 crveni luk
1 crvena paprika
2 rajčice
2 žlice usitnjenog peršina
1 žličica mljevenog šafrana
125 ml bijelog vina
sol i papar

Marko Miščević

Marinirajte škampe sat vremena u mješavini soli, papra, kumina i četiri zdrobljena režnja češnjaka. U loncu zavrijte vodu i kuhajte škampe oko dvije minute. Uklonite škampe iz vode i sačuvajte oko pola litre vode u kojoj su se kuhali. Očistite škampe od ljuski i repova, ali ih nekoliko sačuvajte s repovima za ukras. Usitnite pola škampa, a drugu polovicu ostavite cijelu. Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte četiri usitnjena režnja češnjaka i pržite ih oko dvije do tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte u tavu rižu i dobro pomiješajte s prženim češnjakom i uljem kako biste prekrili svu rižu pa potom dodajte vodu u kojoj su se kuhali škampi. U drugoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri i dodajte usitnjeni luk, papar, rajčice, peršin, šafran, sol, papar i preostalu žličicu kumina. Pržite oko 10 minuta uz često miješanje. Dodajte povrću bijelo vino i pustite da se krčka još oko pet minuta dok luk i paprika ne omekšaju. Pomiješajte povrće i usitnjene škampe s rižom te nastavite kuhati na slabijoj vatri dok riža ne omekša. Dodajte ostatak škampa u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po potrebi, posipajte usitnjenim peršinom i ukrasite škampima koji imaju rep

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 19:30