1 kg očišćenih škampa 2 žličice kumina 8 režnjeva češnjaka 2 žlice ulja 450 g riže 3 žlice maslaca 1 crveni luk 1 crvena paprika 2 rajčice 2 žlice usitnjenog peršina 1 žličica mljevenog šafrana 125 ml bijelog vina sol i papar |
Marinirajte škampe sat vremena u mješavini soli, papra, kumina i četiri zdrobljena režnja češnjaka. U loncu zavrijte vodu i kuhajte škampe oko dvije minute. Uklonite škampe iz vode i sačuvajte oko pola litre vode u kojoj su se kuhali. Očistite škampe od ljuski i repova, ali ih nekoliko sačuvajte s repovima za ukras. Usitnite pola škampa, a drugu polovicu ostavite cijelu. Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte četiri usitnjena režnja češnjaka i pržite ih oko dvije do tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte u tavu rižu i dobro pomiješajte s prženim češnjakom i uljem kako biste prekrili svu rižu pa potom dodajte vodu u kojoj su se kuhali škampi. U drugoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri i dodajte usitnjeni luk, papar, rajčice, peršin, šafran, sol, papar i preostalu žličicu kumina. Pržite oko 10 minuta uz često miješanje. Dodajte povrću bijelo vino i pustite da se krčka još oko pet minuta dok luk i paprika ne omekšaju. Pomiješajte povrće i usitnjene škampe s rižom te nastavite kuhati na slabijoj vatri dok riža ne omekša. Dodajte ostatak škampa u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po potrebi, posipajte usitnjenim peršinom i ukrasite škampima koji imaju rep
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....