Tjestenina s pečenim cherry rajčicama i feta sirom, na društvenim mrežama poznat i kao "Baked Feta Pasta", godina je već jedan od popularnijih recepata u svijetu. Premda još nije sezona onih sočnih ljetnih rajčica, možda se i vama svidi ideja da ih prizovete ovim kremastim i aromatičnim jelom koje je lako za pripremu. S pripremom i pečenjem na vašem će stolu biti gotovo za jelo za manje od pola sata, a zbog bogatih okusa, vrlo vjerojatno ćete je pripremati i češće, pogotovo sad kad nam kreće sezona druženja uz hranu na otvorenom.
Naime, idealno je ovo jelo koje možete pripremiti za piknik u prirodi, roštilj s ekipom ili onih dana kad vam se jede nešto lagano, a fino. Naravno, nemojte preskočiti isprobati ga i ljeti, kad krene sezona domaćih rajčica još bogatijih okusa koje možete dodatno obogatiti začinskim biljem po izboru.
Trebat će vam:
400 grama tjestenine po izboru
50 ml maslinovog ulja
200 g feta sira
300 g cherry rajčica
cvijet soli
začinsko bilje po izboru - češnjak, svježi bosiljak, svježi timijan ili peršin (list), sušeni origano, ružmarin
Priprema:
Pećnicu stavite grijati na 200 C.
Rajčice operite i uklonite im peteljke pa posušite kuhinjskim ubrusom.
U lim za pečenje (može i vatrostalna ili keramička posuda) stavite maslinovo ulje, zatim i cijele cherry rajčice pa začinite željenim začinima i cvijetom soli.
Feta sir ocijedite pa ga položite na sredinu posude za pečenje. Začinite ga maslinovim uljem, posipajte začinima po želji.
Pecite oko 20 minuta, odnosno dok sir ne počne na rubovima dobivati zlatnu boju.
Za to vrijeme skuhajte odabranu tjesteninu u dubokom loncu u slanoj vodi prema uputi na pakiranju.
Kad su rajčice i sir pečeni, usitnite ih i dobro izmiješajte vilicom. Ako želite, dodajte im još svježi, sitno sjeckani peršinov list i češnjak.
Kuhanu tjesteninu sad umiješajte u umak od pečenih cherry rajčica i fete i poslužite.
SAVJET VIŠE!
Ako pečete u keramičkoj posudi, nemojte prethodno zagrijavati pećnicu, jer posuda može puknuti.
Ako volite, u umak na kraju možete dodati i koju kap aceta balsamica.
Pogledajte samo kako ga je lako pripremiti!