Premda se općenito smatra da je tanki beskvasni kruh chapati nastao u Indiji, danas je vrlo popularan u kuhinjama diljem Azije. Naziv chapati dolazi iz sanskrtske riječi „carpati“ što u prijevodu znači „ravan kolač“, odnosno carpata, što znači ravan. Taj pojam odnosi se na tradicionalnu metodu oblikovanja chapatija., koji se pljeskanjem ravna među dlanovima. Poslužuje se, umjesto kruha, uz jela od ribe, mesa i povrća. Peče ga se na ulju u tavi na štednjaku dok njegovi rubovi ne postanu hrskavi, a unutrašnjost ostane meka i pahuljasta.
Chapati
Trebat će vam:
140 g integralnog brašna
140 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 žlica maslinova ulja
180 ml vruće vode
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Drvenom kuhačom umiješajte maslinovo ulje i dovoljno vode da dobijete mekano tijesto koje je elastično, ali ne i ljepljivo. Mijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini 5-10 minuta dok ne postane glatko. Podijelite na 10 komada. Svaki dio razvaljajte u kuglicu. Pustite da odmori nekoliko minuta. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri dok se ne zagrije i lagano namastite. Na lagano pobrašnjenoj površini pobrašnjenim valjkom razvaljajte loptice od tijesta dok ne budu vrlo tanke poput tortilje. Zatim stavite tijesto na dobro zagrijanu tavu. Pecite dok donja strana ne dobije smeđe mrlje, oko 30 sekundi, zatim okrenite i pecite s druge strane. Stavite na tanjur i držite na toplom dok ostatak ne bude gotov.