NE GUBITE VRIJEME U GUŽVAMA

JESTIVI POKLONI: Paprenjaci

 Marko Miščević
Ima li na svijetu osoba koja ne voli dobivati darove? Mislimo da nema.
1 jaje
500 g glatkog brašna
100 g mljevenih oraha
150 g masti
150 g šećera
5 žlica mlijeka
2 velike žlice klinčića u prahu
pola žličice papra

Marko Miščević

U veću posudu stavite brašno, u njega dodajte mast te razmrvite kao kad radite prhko tijesto. Bitno je da ta smjesa bude poput mrvica. Zatim dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, mlijeko, papar i klinčić u prahu. Od sastojaka zamijesite tijesto te mijesite nekoliko minuta. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte u prozirnu foliju, stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok se tijesto hladi, posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 ºC. Ohlađeno tijesto valjkom razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 1 cm. Paprenjake možete izrezivati starinskim drvenim kalupom tipičnim za oblik ovog keksa. Kolačiće pecite 10 - 15 minuta dok ne porumene. Pazite da se ne prepeku jer će u tom slučaju biti jako tvrdi. Pečene ih slažite u kutiju za kekse jer oni mogu stajati dobro spremljeni i do mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 10:59