Sve sastojke imate

Još bolja piletina! Uz ovu marinadu svaki komad pilećeg mesa bit će sočan i hrskave kožice

Ako ste se možda zasitili klasične bbq marinade, imamo slasnu alternativu!

Da bismo obogatili okus namirnica kao što je meso, dovoljno je posegnuti za začinima. Marinade su, dakako, najjednostavniji i vrlo učinkovit način koji će svako meso, a posebno piletinu, pripremimo ukusna jela, sočnog mesa i bogatog okusa. Upravo zahvaljujući marinadi piletina će, čak i ako nije do sad, postati zvijezda vašeg stola. Pogotovo u sezoni roštilja. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama sastojaka i otkrijte neke nove okuse, jer mogućnosti su dosta beskrajne!

Što trebate znati o marinadama i sastojcima koje u njih dodajemo, objašnjava Ana Antunović, mlada poduzetnica koju ste vjerojatno gledali u jednoj od sezona popularnog televizijskog gastro showa, ali i kreatorica sadržaja, prije svega recepata na Instagramu, koju poznajemo pod imenom @kuhana_i_pecena.

image

Ana Antunović donosi nam recept za marinadu s jogurtom i senfom

Vanesa Pandžić/CROPIX

Kiseline poput limunovog soka, octa ili jogurta (mliječna kiselina) čine meso mekšim i sočnijim. Ulja u marinadi stvaraju zaštitni sloj koji zadržava vlagu unutar mesa tijekom pripreme. Začini i aromatično bilje tu su kako bi dali još bolji okus mesu, a s ovim segmentom možemo se uvijek poigrati - od ružmarina i timijana za mediteranski okus, do chilija ili kajenskog papra za okuse Bliskog istoka.

Dodavanje soli u marinadu je jednostavan i neophodan korak za postizanje savršenog jela. Sol je, naime, neizostavan sastojak u marinadama, jer pojačava okus i omekšava meso.

"Aromatični sastojci su ono što marinadama daje onaj umami okus, stvarajući složene i bogate profile okusa", kaže. Neki od najčešće korištenih su med, senf, aceto balsamico, Worcester i soya sos.

Med se također često dodajte u marinade, jer osim što doprinosi Maillardovoj reakciji i hrskavoj kožici, balansira kisele i slane elemente marinade. Senf mesu daje blagi okus pikantnosti, ali i pretvara svaku marinadu u odličnu emulziju koja puno bolje prianja uz meso. Volite li okuse mediteranske kuhinje, tada u marinade dodajte i aceto balsamico koji u isto vrijeme donosi sladak i kiselkast okus.

image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Svi roštilj majstori znaju kako za dobar konačni rezultat - sočno i ukusno meso - roštilj treba odabrati i dobro meso, pa Ana kad je piletinu u pitanju uvijek odabire Međimursko pile, jer je podsjeća na okuse djetinjstva. U nastavku nam, nakon klasične i BBQ marinade, donosi i jogurt-senf marinadu. Sve sastojke za nju vrlo vjerojatno već imate kod kuće, pa vam samo treba piletina i malo vremena da uživate u mnogima omiljenom ljetnom jelu.

PILETINA U MARINADI OD JOGURTA I SENFA

Trebat će vam:

pileći filet, batak ili zabatak, Međimursko pile
1 šalica običnog ili grčkog jogurta
2 žlice senfa (dijon ili obični)
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 žlica svježe sjeckanog kopra (ili druge omiljene začinske biljke)
1 žličica limunove korice
sol i papar po ukusu

image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Priprema:

image

U jogurt dodajte senf

Vanesa Pandžić/CROPIX
image

Zatim maslinovo ulje

Vanesa Pandžić/CROPIX
image

Sad naribajte koricu nešpricanog limuna

Vanesa Pandžić/CROPIX
image

Protisnite češnjak

Vanesa Pandžić/CROPIX
image

Posolite, popaprite i dodajte omiljene začine

Vanesa Pandžić/CROPIX

KORAK 1. NAPRAVITE MARINADU: U zdjelu stavite jogurt, senf, maslinovo ulje, češnjak, kopar, limunovu koricu, sol i papar. Dobro promiješajte.

image

Kad marinadu dobro izmiješajte, u nju stavite meso

Vanesa Pandžić/CROPIX

KORAK 2. MARINIRAJTE MESO: Pileće filete stavite u veliku vrećicu sa zatvaračem ili plitku posudu. Prelijte marinadom. Marinirajte najmanje 1 sat, a po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.

image
Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX

KORAK 3. PEČENJE NA ROŠTILJU: Izvadite piletinu iz marinade, ocijediti višak marinade i pecite, pržite ili roštiljajte prema želji. Ovako mariniranu piletinu poslužite uz kriške domaćeg nešpricanog limuna i, primjerice, mladim krumpirom pripremljenim na maslacu sa začinskim biljem.

DOBRO JE ZNATI

Vrijeme mariniranja je ključno. Piletina može biti u marinadi od nekoliko sati do cijele noći, ovisno o intenzitetu okusa koji želite postići. Manji komadi mesa poput pilećih prsa trebaju kraće vrijeme, dok veći komadi mesa ili bataci mogu zahtijevati duže mariniranje.

Piletinu možete marinirati u zdjeli, vrećici sa zatvaračem ili posudi koja se može zatvoriti. Bitno je samo da je meso potpuno prekriveno marinadom kako bi svi dijelovi ravnomjerno upili okuse, a poželjno je meso lagano i zarezati kako bi se marinada bolje upila.

SAVJET VIŠE! S obzirom na to da je ova marinada gušća, pripazite na vatru. Ako je vatra prejaka može se dogoditi da neki komadi i dijelovi mesa prije potamne od drugih, ali ne i da su već pečeni. Ovako mariniranu


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 11:26