TOP RECEPTI

Juha, krekeri, tjestenina, kruh, pa čak i sladoled, ovo je 5 recepata u kojima glavnu ulogu igra kopriva

Kada smo nedavno posjetili Gabrijelu Vrbetić i Marinu Stoponju, ove dvije talentirane i ambiciozne umjetnice, svaka na svoj način, otkrile su nam recepte za neka baš dobra jela s koprivom

Jeste li znali da u samo jednoj šetnji šumom ili livadom, pa čak i u vlastitom dvorištu, možete ubrati pušlek koprive i od njega napraviti čuda? Upravo to su nam nedavno, kada smo ih posjetili na Plešivici, dokazale dvije velike, talentirane kreativke Gabrijela Vrbetić i Marina Stoponja.

image
Berislava Picek/Cropix

Dok je Gabrijela herbalistica, botaničarka, agronomka i velika zaljubljenica u svijet samoniklog bilja, Marina je kiparica čija se strast dobro sljubljuje s Gabrijelinom snalažljivošću u šumi pa su tako, upoznavši se, odmah došle na ideju zajedničkih radionica. Odradile su ih nekoliko i shvatile da ljude to itekako zanima pa tako sada, ako bacite pogled na Gabrijelin službeni web, možete saznati sve o njihovoj ‘ART AS LIFE COACH‘ & FORAGING, u sklopu koje polaznike vode u šumu, upoznaju ih sa svijetom divljeg bilja, a potom u Marininom toplom domu i atelju pripremaju male zalogaje i izrađuju korisne i ukrasne keramičke predmete.

image
Berislava Picek/Cropix

Kada smo ih posjetili, otkrile su nam nekoliko svojih omiljenih recepata u kojima je uglavnom glavnu ulogu igrala kopriva. Zelena kraljica šuma, livada i dvorišta odlično se snašla u krekerima, tjestenini, juhi, u kruhu, pa čak i u sladoledu. Cijelu priču o Gabrijeli i Marini pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je sada na kioscima, a inspiraciju za jela s koprivom, ali i drugim samoniklim biljem potražite u nastavku.

Iako smo već debelo ušli u jesen, Gabrijela kaže kako kopriva još uvijek ima.

"Bilo je dosta dugo sunčano vrijeme i ima je zbilja puno, uglavnom pored šume i oko vrta", rekla nam je.

TJESTENINA OD KOPRIVE

image
Berislava Picek/Cropix

KREKERI OD SJEMENKI KOPRIVE I SOLI LATICA RUŽA

Trebat će vam:

80 g suncokretovih sjemenki

70 g chia sjemenki

70 g zlatnog lana

50 g sezama

1 žličica soli (ja sam dodala sol od latica ruže koju sam sama pripremala)

malo papra (po želji)

2 žličica sjemenki koprive

2 dl vode

Priprema:

Pomiješajte sve sjemenke, dodajte začine i dobro izmiješajte. Dodajte vodu i ostavite 20 - 30 min da sjemenke upiju vodu. Smjesu stavite na papir za pečenje na velik lim i ravnomjerno rasporedite špatulom. Pecite 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Izvadite iz pećnice i razrežite na veličinu krekera. Vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta dok krekeri ne poprime lijepu zlatnu boju.

image
Berislava Picek/Cropix

KREM JUHA OD KOPRIVE, TRPUTCA I SEDMOLISTA

Trebat će vam:

2 glavice luka

0,5 kg krumpira (može i tikvica, batata, leće i patlidžana za gustoću juhe)

3 šake nasjeckanog lista koprive i u tome 10-ak listova uskolisnog trputca i mladog sedmolista

maslac

sol, papar

Priprema:

Luk nasjeckajte i prodinstajte na maslacu. Dodajte malo vode i stavite kuhati krumpir i drugo povrće koje ste odabrali za gustoću juhe. Kad se povrće skuha, smanjite vatru i dodajte nasjeckano divlje bilje. Prokuhajte na jako laganoj vatri nekoliko minuta da se zadrže nutritivna svojstva divljeg bilja. Dodajte sol, papar i još maslaca te miksajte štapnim mikserom. Ukrasite jestivim cvijećem ili nekim drugim interesantnim biljem te poslužite toplo s krutonima, tostiranim sjemenkama i slanim sirom.

image
Berislava Picek/Cropix

KRUH S KOPRIVOM

Trebat će vam:

150 g koprive

1/2 svježeg kvasca

1 kiselo vrhnje

1 žličica šećera

sol

voda

maslinovo ulje

500 g brašna Manitoba

Priprema:

Pola kockice svježeg kvasca prstima usitnite u posudi, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i 1,5 dl mlake vode. Promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta na toplom mjestu. Dodajte jedno kiselo vrhnje, 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice soli i 500 g brašna. Dobro umijesite i ostavite na toplom da se diže 30 minuta. Svježu koprivu blanširajte, ohladite i usitnite u blenderu u finu pastu. Svježe tijesto prepolovite pa u jednu polovicu umiješajte koprivu i malo brašna da upije suvišnu tekućinu. Bijelo i zeleno tijesto posebno razvaljajte. Zeleno tijesto položite na bijelo pa zajedno savijte u roladu. Roladu od tijesta stavite u namašćen kalup za kruh, ostavite na toplom mjestu da se digne i zatim pecite u pećnici 45 minuta na 180 °C.

SLADOLED OD KOPRIVE

Trebat će vam:

200 g mlade koprive

100 g šećera

sok jedne limete

kockica leda

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Koprivu potopite u hladnu vodu na desetak minuta, pa procijedite. U blenderu dobro usitnite koprivu zajedno s kockicom leda i sokom jedne limete. Procijedite smjesu kroz sitno sito, dodajte šećer i slatko vrhnje te sve dobro izmiješajte mikserom. Smjesu stavite u aparat za sladoled ili u metalnu posudu u zamrzivač. Svakih tridesetak minuta posudu izvadite i kratko miksajte električnim mikserom kako bi se razbili kristalići leda. Kada se smjesa potpuno skrutila, a dovoljno je mekana da se može zagrabiti žlicom, sladoled je gotov.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:08