Jeste li znali da u samo jednoj šetnji šumom ili livadom, pa čak i u vlastitom dvorištu, možete ubrati pušlek koprive i od njega napraviti čuda? Upravo to su nam nedavno, kada smo ih posjetili na Plešivici, dokazale dvije velike, talentirane kreativke Gabrijela Vrbetić i Marina Stoponja.
Dok je Gabrijela herbalistica, botaničarka, agronomka i velika zaljubljenica u svijet samoniklog bilja, Marina je kiparica čija se strast dobro sljubljuje s Gabrijelinom snalažljivošću u šumi pa su tako, upoznavši se, odmah došle na ideju zajedničkih radionica. Odradile su ih nekoliko i shvatile da ljude to itekako zanima pa tako sada, ako bacite pogled na Gabrijelin službeni web, možete saznati sve o njihovoj ‘ART AS LIFE COACH‘ & FORAGING, u sklopu koje polaznike vode u šumu, upoznaju ih sa svijetom divljeg bilja, a potom u Marininom toplom domu i atelju pripremaju male zalogaje i izrađuju korisne i ukrasne keramičke predmete.
Kada smo ih posjetili, otkrile su nam nekoliko svojih omiljenih recepata u kojima je uglavnom glavnu ulogu igrala kopriva. Zelena kraljica šuma, livada i dvorišta odlično se snašla u krekerima, tjestenini, juhi, u kruhu, pa čak i u sladoledu. Cijelu priču o Gabrijeli i Marini pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je sada na kioscima, a inspiraciju za jela s koprivom, ali i drugim samoniklim biljem potražite u nastavku.
KREKERI OD SJEMENKI KOPRIVE I SOLI LATICA RUŽA
Trebat će vam:
80 g suncokretovih sjemenki
70 g chia sjemenki
70 g zlatnog lana
50 g sezama
1 žličica soli (ja sam dodala sol od latica ruže koju sam sama pripremala)
malo papra (po želji)
2 žličica sjemenki koprive
2 dl vode
Priprema:
Pomiješajte sve sjemenke, dodajte začine i dobro izmiješajte. Dodajte vodu i ostavite 20 - 30 min da sjemenke upiju vodu. Smjesu stavite na papir za pečenje na velik lim i ravnomjerno rasporedite špatulom. Pecite 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Izvadite iz pećnice i razrežite na veličinu krekera. Vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta dok krekeri ne poprime lijepu zlatnu boju.
KREM JUHA OD KOPRIVE, TRPUTCA I SEDMOLISTA
Trebat će vam:
2 glavice luka
0,5 kg krumpira (može i tikvica, batata, leće i patlidžana za gustoću juhe)
3 šake nasjeckanog lista koprive i u tome 10-ak listova uskolisnog trputca i mladog sedmolista
maslac
sol, papar
Priprema:
Luk nasjeckajte i prodinstajte na maslacu. Dodajte malo vode i stavite kuhati krumpir i drugo povrće koje ste odabrali za gustoću juhe. Kad se povrće skuha, smanjite vatru i dodajte nasjeckano divlje bilje. Prokuhajte na jako laganoj vatri nekoliko minuta da se zadrže nutritivna svojstva divljeg bilja. Dodajte sol, papar i još maslaca te miksajte štapnim mikserom. Ukrasite jestivim cvijećem ili nekim drugim interesantnim biljem te poslužite toplo s krutonima, tostiranim sjemenkama i slanim sirom.
KRUH S KOPRIVOM
Trebat će vam:
150 g koprive
1/2 svježeg kvasca
1 kiselo vrhnje
1 žličica šećera
sol
voda
maslinovo ulje
500 g brašna Manitoba
Priprema:
Pola kockice svježeg kvasca prstima usitnite u posudi, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i 1,5 dl mlake vode. Promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta na toplom mjestu. Dodajte jedno kiselo vrhnje, 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice soli i 500 g brašna. Dobro umijesite i ostavite na toplom da se diže 30 minuta. Svježu koprivu blanširajte, ohladite i usitnite u blenderu u finu pastu. Svježe tijesto prepolovite pa u jednu polovicu umiješajte koprivu i malo brašna da upije suvišnu tekućinu. Bijelo i zeleno tijesto posebno razvaljajte. Zeleno tijesto položite na bijelo pa zajedno savijte u roladu. Roladu od tijesta stavite u namašćen kalup za kruh, ostavite na toplom mjestu da se digne i zatim pecite u pećnici 45 minuta na 180 °C.
SLADOLED OD KOPRIVE
Trebat će vam:
200 g mlade koprive
100 g šećera
sok jedne limete
kockica leda
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Koprivu potopite u hladnu vodu na desetak minuta, pa procijedite. U blenderu dobro usitnite koprivu zajedno s kockicom leda i sokom jedne limete. Procijedite smjesu kroz sitno sito, dodajte šećer i slatko vrhnje te sve dobro izmiješajte mikserom. Smjesu stavite u aparat za sladoled ili u metalnu posudu u zamrzivač. Svakih tridesetak minuta posudu izvadite i kratko miksajte električnim mikserom kako bi se razbili kristalići leda. Kada se smjesa potpuno skrutila, a dovoljno je mekana da se može zagrabiti žlicom, sladoled je gotov.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....