Juha od poriluka

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 3 poriluka
  • 1 pastrnjak
  • 2 mrkve, žuta i crvena
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žličica masti ili maslinovo ulje
  • 1/2 šalice domaćeg kiselog vrhnja
  • peršinov list
  • sol l papar

Priprema

1. korak

Poriluk dobro operite jer se među listovima zna zadržati zemlje. Bijeli dio narežite na kolutove, ali ne pretanke, a gornji zeleni dio na tanje trakice. Na mast ili maslinovo ulje stavite narezan češnjak te na njega na kolutiće narezanu mrkvu i nasjeckan pastrnjak.

2. korak

Dodajte u lonac potom poriluk te ulijte vodu ili temeljac, oko litru, litru i pol. Kuhajte dok povrće ne omekša, pa na kraju dodajte kiselo vrhnje, sol i papar te dobro promiješajte. Vrhnje dozirajte po vlastitiom ukusu isto kao i gustoću same juhe.

3. korak

Juhu poslužite s preprženim kriškama kruha, a ako želite možete ispeći i malo mesnatog špeka te ga poslužiti u juhi pri serviranju, možete ga dodati pri samom kuhanju (na početku ga popržite prije nego dodajte povrće).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 12:39