Sa štednjaka u blender

Juha od rajčica, graha i slanine oduševit će vas i u rustikalnom i u glatkom izdanju

Uz tanjur tople juhe poslužite tostirani kruh koji će svemu dodati element hrskavosti

Iako tijekom ljeta češće biramo hladne juhe da nas osvježe, nekad jednostavno godi ukusna, topla, gusta juha, pogotovo ako je od rajčice, graha i slanine, kao primjer u nastavku. Ovisno o tome volite li glađe ili rustikalnije juhe, svoju možete ubaciti u cijelosti u blender pa izblendati ili to učiniti samo s pola količine. Druga polovica bit će dovoljna da cijeloj zdjeli juhe podari grublju teksturu povrća koja bi vam se mogla svidjeti. Isprobajte obje inačice!

Juha od rajčica, graha i slanine

Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 20-35 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
2 žlice maslinovog ulja
250 g slanine
2 poriluka
1 glavica crvenog luka
2 mrkve
2 rebra celera s lisnatim vrhovima
4 režnja češnjaka
1 veći list svježeg lovora
svežanj svježeg timijana, peršina i kadulje
sol i papar
450 g cherry rajčica
400 g umaka od rajčice
1 l pilećeg temeljca
400 g bijelog graha iz konzerve

image
Luchezar/Getty Images

U dubokoj gusanoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjenu slaninu i pecite uz često miješanje dok se masnoća ne otopi. Izvadite van i stavite sa strane. U masnoću od slanine ubacite usitnjeni poriluk, luk, mrkvu, celer i češnjak te lovorov list i svežanj začinskog bilja. Začinite solju i paprom. Pirjajte dok povrće ne omekša. Umiješajte dobro usitnjene rajčice, umak od rajčice, temeljac i grah. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću juhe. Prije posluživanja izvadite i bacite svežanj začinskog bilja. Poslužite posipano prženom slaninom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:38