Juneći paleron uz gratinirani krumpir na lyonski

Težina pripreme: teško

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 800 g juneće plećke
  • 1 l crnog vina
  • 300 ml umaka od pečenja
  • 200 g korjenastog povrća
  • 100 g crvenog luka
  • 10 g češnjaka
  • 3 g cimeta
  • 1 g majčine dušece
  • Za krumpir:
  • 400 g krumpira oguljenog i narezanog na ploške
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 g češnjaka
  • sol
  • papar

Priprema

1. korak

Gratinirani krumpir: krumpir narezan na ploške stavimo u vatrostalnu posudu. Posolimo, popaprimo i prelijemo prethodno reduciranim vrhnjem kojem smo dodali češnjak. Takav krumpir pečemona 130 stupnjeva 90 minuta. Juneću plećku zavežemo špagom i zapečemo u vrućem loncu. Plećku izvadimo te na ostatku masnoće popržimo luk, korjenasto povrće i češnjak.

2. korak

Podlijemo vinom i začinimo majčinom dušicom, cimetom, solju i paprom. Kad alkohol ispari, dodamo plećku i kuhamo u pećnici na 84 stupnjeva 16 sati. Nakon toga propasiramo povrće. Umaku dodamo umak od pečenja i kuhamo do željene gustoće te poslužimo uz gratinirani krumpir i juneću plećku.

Recept restorana Les Ponts, Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 22:00